La nova Llei d’eficiència de Justícia obligarà a mediar als Serveis de Consum abans d’obrir un procés judicial

544

El proper 3 d’abril entrarà en vigor la Llei Orgànica 1/2025, de mesures en matèria d’eficiència del Servei Públic de Justícia. Aquesta llei suposa una autèntica revolució i introdueix canvis significatius en diversos àmbits de la justícia espanyola, incloent-hi les reclamacions de consum. Aquesta nova disposició inclou una sèrie de canvis importants en el sistema judicial amb l’objectiu de millorar l’accés dels consumidors a la justícia, augmentar la protecció dels seus drets i agilitzar els processos legals.

Fins ara, les reclamacions tramitades des de l’Oficina del Consumidor tenien com a objectiu principal aconseguir una solució favorable per al consumidor, amb una taxa d’èxit al voltant del 60%. Aquestes reclamacions cobreixen una àmplia varietat de qüestions relacionades amb el consum, principalment sobre serveis bàsics (aigua, gas, electricitat), telefonia, banca i assegurances, però també sobre compres per internet o establiments comercials.

Tanmateix, no sempre s’aconsegueix una resolució satisfactòria per al consumidor, i en alguns casos pot ser necessari recórrer a la via judicial. La Llei Orgànica 1/2025, de mesures en matèria d’eficiència del Servei Públic de Justícia l’ús dels Mecanismes Alternatius de Solució de Conflictes (MASC), com la mediació, la conciliació o l’arbitratge. A partir de l’entrada en vigor de la Llei, serà obligatori intentar resoldre un conflicte a través d’aquests mecanismes abans d’acudir als tribunals. Aquest canvi té com a objectiu descongestionar els tribunals, reduir la càrrega judicial i promoure solucions més ràpides, menys costoses i eficients.

La mediació i arbitratge de consum “seguiran sent uns processos voluntaris en que les empreses podran no voler participar-hi, però l’actitud de l’empresa serà tinguda en compte en el moment que s’imposi costes judicials, en el cas que s’arribi a un judici”, remarca el tècnic de Consum de l’Ajuntament de Martorell, Ferran Riera.

Així, les dues parts “hauran de formular una reclamació extrajudicial, com pot ser davant una via de consum i, si ho consideren convenient sol·licitar la mediació o un arbitratge perquè hi hagi un filtre més abans d’arribar a la via judicial”, indica Riera. És a dir, abans d’interposar qualsevol demanda contra una empresa, la persona consumidora haurà d’intentar trobar una solució amistosa, ja sigui reclamant directament o mitjançant el servei de mediació de l’OMIC. Aquest requisit s’anomena requisit de procedibilitat.

Reproductor d'àudio
Ferran Riera, tècnic de Consum

D’aquesta manera, la demanda judicial no es podrà presentar abans de 30 dies des de la reclamació o mediació prèvia. Per aquest motiu, la reclamació haurà d’incloure de manera clara les dades de les parts implicades i el motiu concret de la queixa. Això farà que la tasca de l’OMIC sigui encara més rellevant, no només perquè la seva tramitació serà un requisit formal per a futures demandes judicials, sinó també perquè caldrà garantir que es faci amb la màxima precisió i correcció.

El tècnic de Consum, Ferran Riera, està convençut que amb l’entrada en vigor de la nova llei, “les reclamacions i mediacions gestionades per l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) adquiriran una nova funció: es convertiran en un pas previ obligatori per poder presentar una demanda judicial”.

Reproductor d'àudio
Ferran Riera, tècnic de Consum

Aquestes noves mesures suposen una millora significativa per a la ciutadania, reforçant la protecció dels consumidors i promovent mecanismes de resolució més eficients. La Llei Orgànica 1/2025 busca modernitzar el sistema judicial, millorar l’eficiència i l’accés a la justícia, fet que permet protegir els drets dels consumidors i facilitar l’ús de mecanismes extrajudicials per resoldre conflictes. Aquesta reforma vol descongestionar els tribunals i reduir els temps dels processos, creant un sistema judicial més àgil i just per als consumidors.