La participació a Martorell en les Eleccions al Congrés dels Diputats i al Senat, fins les 18.00h, ha estat del 62,38% (11.632 votants), un 16,97% més que als comicis generals del 26 de juny de 2016, quan la participació local va ser del 45,41%. A Martorell, tenen dret a vot 18.648 persones, 356 més que ara fa tres anys. Els 12 col·legis electorals han obert, a les 9.00h, amb normalitat i restaran oberts fins les 20.00h.
Els punts de votació són: Oficines de l’Ajuntament; Casa de Cultura; Antiga Escola Montserrat; Institut Pompeu Fabra; Col·legi Vicente Aleixandre; Instal·lacions Esportives Municipals; local de l’Associació de Veïns del Pla; Centre Cultural; Llar d’Infants Les Torretes; Instal·lacions Esportives de Torrent de Llops; Complex Educatiu Torrent de Llops i Col·legi Mercè Rodoreda.
Les persones amb discapacitat intel·lectual tenen dret a votar en aquestes eleccions. A Catalunya 11.300 persones el podran exercir per primera vegada. A finals de l’any passat, amb la reforma de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG), unes 100.000 persones van recuperar el dret a vot que tenien restringit com a conseqüència d’una resolució judicial d’incapacitació. La majoria van ser incapacitades per tenir una discapacitat intel·lectual o un diagnòstic psiquiàtric.
La modificació de la llei, que va entrar en vigor el 7 de desembre de 2018, va suprimir els dos apartats que permetien privar del dret a sufragi actiu a les persones declarades incapaces en virtut de sentència judicial ferma i les internades en un hospital psiquiàtric amb autorització judicial, mantenint la possibilitat de limitar aquest dret només per a les sentències de presó.
La llei orgànica introduïa una limitació que el jutge decidia aplicar o no en cada resolució judicial. Les persones afectades van denunciar durant anys que la restricció del dret a sufragi s’estava aplicant de manera sistemàtica i sense atendre el cas concret. De totes maneres, una última instrucció de la Junta Electoral Central permet a interventors i apoderats de les meses electorals, anotar el número de DNI de les persones que considerin que no han votat de manera conscient i voluntària.
En aquesta entrevista a Ràdio Martorell, la presidenta de la Federació de Discapacitat Intel·lectual a Catalunya (DINCAT), gerent de l’Arc de Sant Martí i presidenta de la fundació tutelar Som Capaços, Rosa Cadenas, ha explicat que les diferents entitats s’han coordinat per fer una campanya informativa, adreçada al col·lectiu que representen, han fet taller per saber com exercir el dret a vot i els han acompanyat als centres de votació. La Glòria Mas, treballadora de l’Arc de Sant Martí, ha explicat l’emoció que ha suposat per a ella i els seus companys votar per primera vegada.