Carme Alcoverro lloa la figura de Joan Triadú en l’ensenyament del català

679
Xerrada d'Òmnium Cultural sobre la figura de Joan Triadú, amb Carme Alcoverro

Òmnium Cultural a Martorell ha organitzat aquesta tarda al Centre Cultural una xerrada sobre la figura de Joan Triadú i la seva defensa de l’ensenyament de la llengua catalana. Ha anat a càrrec de la pedagoga i llicenciada en Filologia Catalana Carme Alcoverro. L’acte ha aplegat més d’una trentena d’assistents, l’ha presentat pel membre d’Òmnium Cultural Jordi Morera i que ha comptat amb l’assistència del regidor de Cultura de l’Ajuntament, Andreu González.

Alcoverro va coincidir amb Joan Triadú a Òmnium Cultural i, en el marc dels actes commemoratius del centenari del seu naixement, ha lloat el seu paper com a transmissor de continuïtat en la formació de professorat de llengua catalana en temps de dictadura.

La conferenciant ha traçat els motius principals pels quals cal recordar Triadú: “És una figura absolutament polièdrica. Va ser escriptor i crític literari, va fer poesia i assaig, va ser un intel·lectual i es va convertir en una figura importantíssima per a la nostra cultura. Però, a més, va ser pedagog, mestre i activista compromès per la defensa de la cultura i llengua catalanes”.

Carme Alcoverro, pedagoga i filòloga

Nascut a Ribes de Freser l’any 1921, Triadú comença a fer de professor de català amb tan sols 16 anys amb un certificat fet per Pompeu Fabra: “Al llibre ‘Memòries d’un mestre d’escola’ hi relata com fa classes mentre cauen les bombes feixistes sobre Granollers”, comenta Carme Alcoverro. Aquest serà el punt de partida pe a una trajectòria en la que “Sempre hi tindrà la idea de salvar els mots i establir una relació amb el passat per tal que no es talli la tradició de l’ensenyament, de la memòria i de la cultura”.

Carme Alcoverro, pedagoga i filòloga

Aquesta voluntat es fa molt palesa quan Triadú torna de Liverpool, on havia estudiat filologia anglosaxona, i té molt clara la seva idea de dedicar-se a l’ensenyament, a més de fer d’assagista i d’articulista. En aquest sentit, explica Alcoverro, “fa classes en la clandestinitat absoluta de casa seva als vespres, al marge de la feina. Vol crear professors”.

A més, amb el naixement d’Òmnium Cultural, Triadú n’esdevé secretari tècnic, un fet que compagina amb la seva vessant d’articulista, d’intel·lectual i de professor. Alcoverro afegeix que “d’aquí es crearà la JAEC, organisme d’on sortiran els primers professors de català”.

Carme Alcoverro, pedagoga i filòloga

Per Alcoverro, Triadú recupera el fil de la transmissió de l’ensenyament en català que s’havia tallat després de la Guerra Civil, i ho farà des de l’empara d’Òmnium Cultural. Una de les accions serà el naixement d’una publicació de gramàtica que, amb els anys i a partir de 1975, esdevindrà la revista Escola Catalana, que posteriorment dirigirà Alcoverro.

Aquest serà un dels primers passos per normalitzar l’ensenyament de la llengua en els darrers temps de la dictadura i primers anys posteriors quan a partir de 1983, apareix la Llei de Normalització Lingüística.

En paral·lel a aqeusta activitat d’Òmnium, la Biblioteca Martorell acull aquests dies l’exposició titulada ‘a dins de classe sóc feliç’, que recorda la figura de Triadú. Es pot veure fins l’11 d’octubre en l’horari habitual d’obertura de l’equipament.