Milers de martorellencs han passat al llarg de tota la Diada de Sant Jordi per la carpa de la 40a Fira del Llibre del Gremi de Llibreters. Els organitzadors s’han mostrat molt satisfets de les vendes i a mitja tarda ja havien esgotat els exemplars disponibles d’autors com Antoni Bassas o Martí Gironell, que han visitat Martorell aquests dies. La plaça de les Cultures s’ha convertit en el punt que ha congregat la majoria d’actes, però també se n’han celebrat a la veïna Biblioteca Martorell, a El Círcol, a les residències d’avis, esplais i centres hospitalaris.
Més de 10.000 títols diferents i 23.000 volums han atapeït els 250 metres quadrats de carpa, que tornava enguany al centre de la plaça de les Cultures. Els vianants hi han pogut trobar una mica de tot: novel·les, assaig, obres juvenils, contes per a infants, manuals de cuina i d’autoajuda, guies de viatges, poemaris i un espai per als autors de Martorell.
Els llibres de Bassas i Gironell s’esgoten
Cisco Querol, membre del Gremi de Llibreters, ha destacat que “a mitja tarda hem esgotat alguns llibres, un fet poc habitual els darrers anys”. Aquest ha estat el cas del Bon dia, són les vuit! d’Antoni Bassas; La força d’un destí de Martí Gironell; l’Operació Urnes de Xavier Tedó i Laia Vicens o el recull d’imatges Dies que duraran anys, del fotògraf Jordi Borràs. En llengua castellana, les obres que han tingut més acceptació han estat Los perros duros no bailan, d’Arturo Pérez Reverte i La Bruja, de Camila Lackberg.
Cisco Querol, coordinador del Gremi de Llibreters
L’autora martorellenca Lídia Ortiz ha venut i signat prop d’una cinquantena d’exemplars del seu llibre Secrets de poble.
Parades, poemes i altres activitats
Al voltant de la carpa, 14 entitats han instal·lat parades de venda de roses, llibres, artesania i un Photocall: l’Associació de Malalts d’Alzheimer (AMA Martorell); Hipofam; Associació TEA Martorell; l’Associació de Salut Mental del Baix Llobregat Nord; la Fundació Arc de Sant Martí; el Centre d’Educació Especial El Pontarró; l’AMPA de l’institut Maria Canela i de l’Institut Joan Oró; Soldiby; l’Agrupament Escolta Joan XXIII; Martorell amb el Gat Urbà; l’Esplai Guspira; el Bloc Col·lectiu Jove Martorell; i el Centre d’Estudis Martorellencs (CEM).
La primera vetllada Versos al carrer, conduïda per Núria Domènech, ha comptat amb la participació de Ricard García; Rosa Grau; Antoni Palma; Assumpció Lozano; Pere Casals i Agustín Luque, que han recitat versos propis i d’autors com Salvador Espriu, Miquel Martí i Pol o Joana Raspall. Prèviament, la concurrència ha assistit a una exhibició de les noies del Martorell Gimnàstic Club.
Núria Domènech, conductora del 'Versos al carrer'
Sant Jordi s’ha viscut també a l’exterior d’El Círcol, on l’animador Pep Puigdemont ha portat l’espectacle infantil Dracs, balls i roses per explicar la llegenda de Sant Jordi tot fent ballar i cantar els infants. A més, l’alcalde Xavier Fonollosa, acompanyat de regidors de l’equip de govern, han repartit roses entre els usuaris de la Residència d’Avis Sant Joan de Déu; la Residència Anoia; l’Hospital del Sagrat Cor i l’Esplai de la Gent Gran de Buenos Aires.
Jesús Lana explica com fer una primera novel·la
A la Biblioteca Martorell, el martorellenc Jesús Lana ha fet una xerrada titulada Com escriure la primera novel·la?. Aquest va ser el seu cas, ja que als 50 anys va publicar La germana gran (2016, premi El Lector de l’Odissea). Per Lana, “tots ens hi podem posar sempre que tinguem alguna cosa interessant a explicar. Quan comences, tens por de no aportar res de nou o de no saber com arrencar”.
Jesús Lana, autor de 'La germana gran'
Lana ha afegit que “recomano perdre la por i apuntar-se a algun curs d’escriptura. Després se seguirà o no allò après, però sempre servirà de guia”.
Montserrat Sansano guanya el 4t Dictat Català
L’acte l’organitzava Òmnium Cultural de Martorell i el Servei Local de Català. Prèviament, s’ha procedit al desempat de la final del 4t Dictat Català de Martorell. Les dues participants -Montserrat Sansano i Montserrat Amblàs- han escrit paraules dictades fins que un error alhora d’escriure el mot valencià llig (llegeix) ha decantat la balança a favor de Sansano, que explicava que “hi participo cada any, perquè m’agrada posar-me a prova. Mai havia guanyat, i el premi és una tauleta”. Per Amblàs, aquesta era la segona participació, repetint posició de finalista.
Montserrat Sansano i Montserrat Amblàs