Poesia en català i microrelat, categories que més creixen a un 48è Premi Vila a l’alça

556
47è Premi Vila

El 48è Premi Vila de Martorell ha tancat el període de recepció d’originals amb un increment generalitzat de participació en la majoria de les categories. L’ascens ha estat especialment destacat en el número d’obres de poesia en català, que multiplica per quatre les xifres de l’any passat. Els microrelats guanyen terreny dins del certamen i ja representen quasi la meitat del total d’originals presentats.

En total, aquesta edició ha registrat 116 originals presentats de poesia en català, en la categoria oberta. Una xifra que quadruplica la de l’any passat, quan n’hi van haver 28. En llengua castellana hi ha hagut 62 poemaris presentats (106 el 2022), i sumant les dues modalitats, el balanç de participació a la categoria oberta s’incrementa en un 25% i passa de 134 a 178. La secretària del Premi Vila, Josefina Canals, destaca aquesta bona participació general a la categoria oberta de poesia.

Josefina Canals, secretària del Premi Vila de Martorell

L’altra nota destacada és l’important pes de la categoria del microrelat, que ja ha superat en participació la categoria oberta de poesia i que representa el 48,4% del total d’originals. “És un gènere que està de moda, perquè ens trobem en un moment en el que tot és breu i immediat”, diu Canals. Se n’han registrat 217, per 138 de l’any passat.

Josefina Canals, secretària del Premi Vila de Martorell

Pel que fa als premis locals, la participació s’ha consolidat aquest 2023 amb un creixement del 10%. Hi ha hagut 45 obres presentades (41 el 2022) en un total de 8 subcategories.

Les més seguides han estat la del conte fins a 11 anys -amb 12 participants, doblant resultats-, i la de poemari-prosa d’adults, que també ha multiplicat per dos i ha registrat 8 originals. En la resta de categories hi ha hagut 4 candidates en la de poema fins a 11 anys; 11 en la de conte de 12 a 18 anys; 5 al poema de 12 a 18 anys; 3 al poema d’adults i 2 al conte d’adults. La categoria de reportatge sobre la història de Martorell ha quedat desert en no presentar-se cap candidata.

Josefina Canals, secretària del Premi Vila de Martorell

Finalment, el Premi Memorial Montserrat Ros ha experimentat un lleu retrocés d’obres presentades, que ha passat de 10 a 8, enguany.

Com a balanç global, Canals en fa “una valoració positiva, en un any on hem tingut un 26,1% més d’obres: 448, mentre que l’any passat n’hi va haver 323”. Canals anima tothom a assistir a la gala del Premi Vila, el divendres 21 d’abril a les 20.00h a El Progrés.

Josefina Canals, secretària del Premi Vila de Martorell

Les entrades per assistir a la gala, gratuïtes, es posaran properament a disposició de tothom qui hi vulgui anar a través del portal Entrades.martorell.cat.