La realitat de l’abandonament escolar prematur al còmic ‘Ombres de Colors’ d’Oriol Malet

578

L’il·lustrador martorellenc Oriol Malet ha publicat recentment el còmic Ombres de Colors (Comanegra), una obra que s’endinsa en l’abandonament escolar prematur, que afecta el 16,9% dels estudiants a Catalunya, segons la Fundació Bofill. Una obra inspirada en diversos estudis i desenes de testimonis reals de joves, que ha donat com a resultat una eina de reflexió, sensibilització i debat al voltant d’aquesta problemàtica. El pròleg ha anat a càrrec del cantant Cesc Triquell, qui ha aportat la seva visió sobre les causes i conseqüències de l’abandonament escolar, basant-se en la seva experiència personal.

Ombres de colors és una història de ficció que mostra la diversitat i la transversalitat de perfils dels estudiants que decideixen deixar els estudis prematurament, i les causes de fons que els motiven a fer-ho. Tal com ha explicat l’autor, Oriol Malet, “es tracta d’una història inventada, fantàstica, i fins i tot en alguns moments terrorífica, però que alhora vol mostrar els perfils d’aquestes persones reals que han abandonat l’escola, com a exemple del que passa cada any als nostres centres, d’una manera realment alarmant”.

L’obra, a més, compta amb un component testimonial molt important, perquè l’il·lustrador parteix d’un estudi de perfils i d’històries de nois i noies que han deixat els estudis, dut a terme per la Fundació Bofill. “A partir de l’anàlisi d’aquestes biografies, em vaig inventar una història de ficció, que em va servir com a excusa per fer una història de no-ficció”, ha afirmat.

Oriol Malet, autor del còmic Ombres de Colors

El còmic va ser una proposta de la Fundació Bofill, qui li va fer l’encàrrec a Malet de dur a terme una obra amb aquesta temàtica. “Em va interessar perquè també vaig ser mal estudiant, em passava l’estona al passadís, llavors em vaig fer meva la història”. Així i tot, l’autor va demanar parlar amb diversos nois i noies, per tal d’escoltar altres experiències, i el resultat ha estat “un còmic fet entre tots”.

“Van ser ells els qui em van proposar que el protagonista no tingués gènere, que no havia de ser una història fosca, que els amics del protagonista havien de tenir també un paper important… Tant és així, que quan tenia aproximadament el 80% del còmic fet, vam voltar per diverses escoles del territori català, ensenyant el projecte i esperant crítiques constructives del procés de producció per part d’alumnes, docents i orientadors i orientadores”.

Oriol Malet, autor del còmic Ombres de Colors

Amb tot, Oriol Malet ja està treballant en el seu proper projecte, un còmic que sortirà per Sant Jordi i que ha dut a terme juntament amb Joan Carles Ventura. “En primícia us diré que el publicarà l’editorial Astiberri, però tindrà un àmbit de publicació europeu, a França i també a l’Amèrica Llatina, perquè el tema té molt a veure amb aquesta regió”.

Oriol Malet, autor del còmic Ombres de Colors

Ombres de Colors ja es pot aconseguir a les llibreries i també s’enviarà a diverses escoles i entitats públiques que hi estiguin interessades.