La recollida d’oli de cuina usat de l’Ajuntament de Martorell arriba als 15.000 litres el 2015

1411

Els martorellencs han recollit i dipositat 14.854 litres d’oli de cuina usat a través del sistema integrat de recollida del departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de Martorell durant tot el 2015. Una xifra que representa un increment del 120 per cent respecte l’any anterior, i que el regidor de Medi Ambient Adolf Bargués valora de manera molt satisfactòria, tot i que incideix en seguir-la augmentant. La recollida de l’oli de cuina usat s’estén a l’àmbit escolar, familiar i comercial, i té com a objectiu evitar que sigui abocat a la xarxa de clavegueram, pel seu elevat poder contaminant.

Martorell va prenent cada cop més consciència de la importància de no abocar l’oli de cuina usat a la xarxa de clavegueram i de dipositar-lo en els punts establerts per l’ajuntament, que han rebut 14.854 litres el 2015. Això implica més que doblar les xifres de 2014, quan se n’havien recollit 6.746, mentre que al 2013 se’n van recollir 6.084 i el 2012, 5.011. D’aquests 14.854 litres, 1.810 han procedit de les deixalleries fixa i mòbil, 2.426 de les escoles i els 10.416 restants les han dipositades els martorellencs als 27 contenidors que hi ha a carrers i places.

Pel regidor Bargués, “la tendència és bona, la nostra cultura mediambiental augmenta i som ja a anys llum dels abusos i de les barbaritats fetes en el passat. Però encara estem molt lluny d’arribar a xifres elevades de reciclatge i hem de seguir-hi treballant”, i recalca que “l’abocament d’un litre d’oli a l’aigüera pot contaminar 10.000 litres d’aigua. Un malbaratament molt gran que genera un cost mediambiental, i un esforç de depuració que comporta un cost econòmic que podríem estalviar”.

Opcions per dipositar l’oli usat

El regidor Bargués enumera les opcions que té la gent de Martorell per lliurar l’oli de cuina usat: “la Deixalleria Municipal Fixa del polígon La Torre de Santa Llúcia, la Deixalleria Mòbil que cada setmana s’instal·la en un barri, els 27 contenidors d’oli situats al costat de les bateries soterrades de la recollida selectiva i les escoles”.

A través d’aquesta darrera opció, cinc centres d’ensenyament porten a terme el sistema Oliklak, consistent a repartir una ampolla de plàstic especial amb forma d’embut anomenada claki a cada família, i establir un dia perquè els nens portin els clakis plens. Actualment ja hi participen les escoles Lola Anglada, Mercè Rodoreda, Juan Ramón Jiménez, José Echegaray i Els Convents.