La Selectivitat es farà entre el 22 de juny i el 10 de juliol

775
Selectivitat. Foto: ACN
Selectivitat. Foto: ACN

La Selectivitat, prova d’accés a la universitat, no se celebrarà en les dates habituals, sinó entre el 22 de juny i el 10 de juliol en la seva primera convocatòria. La segona serà abans del 10 de setembre. Les dates proposades dependran de l’evolució de la pandèmia. El Consell Interuniversitari de Catalunya donarà a conèixer la setmana vinent la data exacta dels exàmens.

Segons ha informat el Ministeri d’Educació, el model d’examen s’ajustarà a l’excepcionalitat que suposa l’estat d’alarma a causa de la pandèmia del coronavirus per no perjudicar els alumnes que s’hi presenten. L’assignació definitiva de places no es farà abans del 25 de setembre.

La modificació del model i el contingut de les proves s’ha fet per tal d’assegurar que l’accés a la universitat es produeix en termes d’equitat i justícia, i perquè l’alumnat no es vegi perjudicat per no haver treballat a classe algun bloc de continguts d’alguna de les matèries.

A l’Institut Joan Oró, la cap d’Estudis Mercè Espinosa comenta que han creat aules virtuals i grups de WhatsApp amb els alumnes que es presenten a la prova. “Les feines que estem lliurant son de reforç i recordatori del que han fet fins ara. Fan pràctiques d’exàmens de Selectivitat, resums o esquemes de les unitats que han tractat. També fem classes a través de videoconferència per treure angoixes, no deixar que s’oxidin i que segueixin els seu ritme”.

Mercè Espinosa, cap d'Estudis INS Joan Oró

El director de l’Institut Pompeu Fabra, Xavier Joseph, diu que “el més sensat és ajornar la prova i, si això millora i podem fer classes al maig i juny, intentarem que els alumnes tinguin garantia d’èxit”. Joseph remarca que “la prova es reduirà i l’optativitat serà més àmplia, és a dir, si hi ha algun tema que no s’ha pogut fer com a conseqüència de l’epidèmia el podran obviar”.

Xavier Joseph, director INS Pompeu Fabra

Montse Font, directora del Col·legi La Mercè, explica que “els professors estem en contacte permanent amb els alumnes, facilitant les tasques, activitats i apunts perquè se sentin el més segurs possible. Volem que notin que hi som i que fem un acompanyament constant”. Font indica que resten a l’espera de conèixer les dates definitives i de saber quan acaba el confinament per acabar de repassar el temari a les aules.

Montse Font, directora Col·legi La Mercè

Cancel·lades avaluacions primària i secundària

El Ministeri també ha proposat cancel·lar les proves d’avaluació diagnòstica que estableix la Lomce a tercer i sisè de primària i a quart de secundària.

Pel que fa als alumnes que estan fent el curs a l’estranger, s’establiran sistemes específics per poder homologar els seus estudis, ja que la majoria de l’alumnat està fent les classes en la modalitat online.

També s’han aprovat les mesures acordades dimarts en la comissió d’FP, sobre flexibilitzar les pràctiques en el centre de treball per a superar el curs ampliant el període establert al calendari escolar. La durada de la Formació al Centre de Treball (FCT) es limitarà a les hores mínimes recollides en la normativa bàsica (220) i s’integrarà el mòdul d’FCT amb un mòdul de projecte per tal de poder abordar el objectius associats a l’entorn laboral. Afectarà tant a l’FP bàsica com als graus mitjans i superiors.

Pel que fa a les proves d’accés a l’FP de grau mitjà o superior per als que no comptin amb els requisits acadèmics d’accés, s’ha acordat posposar-les arribant, fins i tot, a la primera quinzena de juliol en funció de la situació.