Museus de Martorell, en col·laboració amb la Fundació Francesc Pujols, organitza una nova edició de la Setmana del Refugi Antiaeri entre l’1 i el 13 d’abril. Les activitats reivindiquen la memòria històrica de Martorell durant la Guerra Civil. Al llarg de deu dies, els interessats podran participar en visites al refugi -que s’obre expressament aquests dies per a l’ocasió-, xerrades, exposicions, una presentació literària i una obra de teatre.
L’any 1990, a conseqüència de les obres de pavimentació de la plaça de la Vila, es va localitzar el refugi antiaeri. La infraestructura es troba a una profunditat màxima de 6,20 metres i es va excavar a l’argila. La programació d’activitats coincideix amb les dates de l’obertura del refugi fa 35 anys.
Per això, l’ens cultural proposa unes visites lliures al refugi -amb el suport d’un fulletó informatiu-, que es podran fer els dies 4, 5, 6, 11, 12 i 13 d’abril. “Els divendres 4 i 11, l’obertura serà de 16:30h a 20:30h. En canvi, els dissabtes 5 i 12, l’horari serà d’11.00h a 14.00h i de 17h a 20h. Els diumenges 6 i 13, els visitants podran accedir-hi entre les 10:30h i les 14:30h”, tal i com explica la tècnica de Museus de Martorell, Gemma Jiménez.
Ella mateixa recomana complementar la visita “amb l’exposició ‘Construïm refugis. Martorell sota les bombes’ en els mateixos horaris a El Círcol, amb plafons i objectes vinculats amb el refugi i amb la Guerra Civil a Martorell”.
Reproductor d'àudioGemma Jiménez, tècnica de Museus de Martorell
Totes les activitats que es proposen durant la Setmana “son multidisciplinars i s’organitzen des de diferents departaments, per reflexionar sobre les conseqüències devastadores dels conflictes bèl·lics o del feixisme, i reivindicant valors com la democràcia, la pau i la llibertat”.
El programa engega el dimarts 1 d’abril amb les visites escolars al refugi, però la primera activitat oberta a tots els públics serà la presentació del llibre ‘Vincles, afectes i grillons’ de la periodista Jèssica del Moral. La novel·la tracta la importància de la memòria històrica per definir la identitat col·lectiva, la necessitat de justícia i reparació o la petjada que deixen els traumes de la guerra. L’acte, presentat per Quim Miró, es durà a terme el dijous 3 d’abril a les 18.30h a la Biblioteca Francesc Pujols.
D’altra banda, La Farmàcia Bujons acollirà diverses sessions de la xerrada ‘Refugis antiaeris: la defensa passiva durant la Guerra Civil’, que es complementen amb visites guiades al refugi. Jiménez explica que “intentem aprofundir en l’organització de la defensa passiva de les ciutats republicanes durant el conflicte, la tipologia de construcció dels refugis, les normatives d’ús i d’estada, i es fa un homenatge a les persones que van fer possible aquest tipus de construccions que tenien la finalitat protegir-se dels atacs aeris per part de l’aviació feixista”. Es faran els divendres 4 i 11, la visita es farà a les 18h. Els dissabtes 5 i 12 i els diumenges 6 i 13, l’horari serà a les 11.00h i a les 12.30h.
Reproductor d'àudioGemma Jiménez, tècnica de Museus de Martorell
El divendres 11 d’abril, la Casa de Cultura de La Vila rebrà a les 21.00h l’espectacle teatral ‘La primera i les mestres de la República’. L’obra homenatja la primera alcaldessa de Catalunya, la Nativitat Yarza Planas, i les mestres activistes durant la República. Alhora, inclou les mestres que van desaparèixer en el dur exili.
El dramaturg Gerard Bidegain i Figuerola presentarà l’obra teatral Pujols 1939 el dissabte 12 d’abril. L’espectacle té com a protagonista el filòsof Francesc Pujols i Morgades, reclòs a la Torre de les Hores de Martorell en plena Guerra Civil Espanyola.
Reproductor d'àudioGemma Jiménez, tècnica de Museus de Martorell
Les visites al refugi antiaeri, les xerrades i la presentació del llibre ‘Vincles, afectes i grillons’ requereixen una reserva prèvia a entrades.martorell.cat. Les entrades als espectacles teatrals es poden adquirir a la taquilla, per un preu superior, o a través de la mateixa pàgina web.

