La soprano valenciana Laura Cruz s’imposa en un Concurs Palet dominat per les veus femenines

1060

La soprano valenciana Laura Cruz ha guanyat el primer premi del Concurs de Cant Josep Palet, celebrat el cap de setmana a l’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural. La soprano xilena Tabita Martínez ha finalitzat segona i la francesa Elise Efremov ha estat tercera. Enguany, la participació ha ascendit a 48 cantants -sis més que l’any passat- de 13 nacionalitats, amb una àmplia majoria de dones, un total de 43.

En la gran final de diumenge, Cruz va conquerir el jurat amb temes de Brahms, Bellini i Bizet. “Estic molt contenta d’haver guanyat”, confessava, tot i que alhora es mostrava exigent: “He patit una mica, perquè l’ambient de la sala era una mica sec i tenia la sensació de fer coses que no tocaven. No estava contenta del tot. Hi havia molt de nivell entre els participants”.

Laura Cruz, gaunyadora del primer premi del 3r Concurs de Cant Josep Palet

Nascuda l’any 1988, Laura Cruz Bautista ja formava part del cor del seu poble, Bonrepòs i Mirambell, als quatre anys. Als nou ja va entrar a la Societat Musical: “Tocava la trompa, veia els concerts a televisió i vaig arribar al cant com a assignatura optativa. Els mestres em van dir que tenia un timbre bonic i que m’hi posés”, explica. Diu que “no m’esperava poder estudiar cant i arribar a fer teatre i òpera”, però el 2010 va entrar al Conservatori Professional de Música de València. Ara, explica que “el cant és el meu somni i continuo estudiant. M’hi voldria dedicar”.

Laura Cruz, gaunyadora del primer premi del 3r Concurs de Cant Josep Palet

La guanyadora s’emporta 2.500 euros, una gira a la Xarxa de Músiques de Joventuts Musicals de Catalunya i a la Red de Músicas de Juventudes Musicales de España; una participació en la programació d’una de les pròximes temporades del Palau de la Música Catalana; l’estrena absoluta d’una obra de la compositora Raquel García-Tomás (Premi patrocinat per la Fundació Francesc Pujols); un concert al Cicle M’Clàssics de Martorell i un diploma acreditatiu.

Segona va ser la soprano xilena Tabita Martínez, la darrera dels vuit finalistes en actuar. “Estic molt contenta, ja que he treballat molt per obtenir algun premi”, i afegia que li havia fet molta il·lusió “guanyar també el premi del públic, perquè tan sols m’ha vingut a veure una persona coneguda i si el públic de Martorell m’ha votat és perquè els ha agradat el meu treball i això em fa molt contenta. Pel que fa al Premi de l’Auditori, suposa l’oportunitat de cantar allà, tenir més trajectòria i fer sonar una mica més el meu nom a Barcelona”.

Tabita Martínez, guanyadora del segon premi del 3r Concurs de Cant Josep Palet

Martínez s’endurà 1.000 euros, un concert al Cicle M’Clàssics i un diploma gràcies al segon premi.

Concurs de Cant Josep Palet. Tabita Martínez
Concurs de Cant Josep Palet. Tabita Martínez

Tercera va ser la francesa Elise Efremov, de 25 anys. “Significa molt per mi guanyar el premi, perquè he participat en uns quants concursos  i sé que és molt difícil arribar a la final, i ser premiada és una gran satisfacció”.

Elise Efremov, guanyadora del 3r premi al 3r Concurs de Cant Josep Palet

Efremov també viu la música des de ben petita, ja que la seva mare i el seu pare són músics clàssics. S’emporta 500 euros, un concert al Cicle M’Clàssics de Martorell i un diploma acreditatiu.

Concurs de Cant Josep Palet. Elise Efremov
Concurs de Cant Josep Palet. Elise Efremov

Els premis especials

Van acompanyar els vuit finalistes -les soprano Elionor Martínez, Adriana de León, Cristina Vallés, Astghik Khanamiryan, Laura Cruz, Elise Efremov i Tabita Martínez i el contratenor Mikel Uskola- els pianistes Marta Pujol, Soojeong Joo i Alessio Coppola. El jurat, a més de deliverar els tres primers premis, també va col·laborar en la concessió de 12 guardons més, els premis especials:

– Premi L’Auditori: Tabita Martínez
– Premi Victoria de los Ángeles: Elionor Martínez
– Premi Museu de la Música: Adriana de León
– Premi Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell: Cristina Vallés
– Premi Amics de l’Òpera de Sarrià: Elionor Martínez
– Premi Caixaforum: Laura Cruz
– Premi Òpera Taller – Così fan tutte: Cristina Vallés
– Premi 7 Portes: Elionor Martínez
– Premi Joan Cererols: Elise Efremov
– Premi del públic: Tabita Martínez
– Premi al millor intèrpret de música catalana: Elionor Martínez
– Premi al millor interpret de bel canto italià: Laura Cruz

Representants de les entitats i institucions que col·laboren amb el Concurs -entre els quals, responsables artístics del Liceu, del Palau de la Música i de l’Auditori- i les autoritats municipals, encapçalades per l’alcalde Xavier Fonollosa i el regidor de Cultura, Sergi Corral, van lliurar els guardons a les premiades.