La taula, nexe d’artistes en una exposició comissariada per Paulina Muxart

898
Exposició 'Taula'

Taula és el nom de l’exposició que des d’aquest divendres i fins al 8 de gener de 2023 residirà al Muxart, Espai d’Art i Creació Contemporanis. Comissariada per Paulina Muxart, recull obres de cinc artistes -Roser Agell, Isabel Banal, Svantje Busshoff, Curro Claret i Regina Giménez- on l’objecte de la taula esdevé el nexe que els relaciona. La mostra s’ha inaugurat davant d’un centenar de persones i hi han intervingut també l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, i el regidor de Cultura, Andreu González, acompanyats de la resta d’artistes i de persones de la comunitat islàmica de Martorell que hi han participat.

La protagonista de l’exposició, la taula, ha estat al llarg de la història un indicador dels canvis en la manera de viure de la humanitat. Una peça cabdal del mobiliari per entendre les diferents relacions socials, segons la seva disposició i les noves necessitats que s’esdevenen. Un moble que està tant al servei de les necessitats pràctiques com de la fantasia.

Exposició ‘Taula’. Paulina Muxart

“És aquell espai en el que interactuem de tantes maneres, on fem un exercici d’exterioritzar: escrivim, dibuixem, bolquem cap enfora, expressem les nostres idees quan tenim algú a l’altra banda. Té unes característiques socials molt peculiars i, alhora, és taula de treball i espai més personal que cadascú disposa a la seva manera i segons les seves manies”, apunta Paulina Muxart.

Paulina Muxart, comissària de l'exposició 'Taula'

Muxart s’ha sentit atreta per la taula a l’hora de crear-ne un projecte expositiu. Ho ha fet posant el punt de mira en cinc artistes. “Per tots ells, la taula és el motiu visual que els uneix en un primer cop d’ull. Després, cadascun planteja un camí diferent a l’hora d’aprofitar-la. Els resultats són ben diferents els uns dels altres, no només pel procediment emprat, sinó també per l’enfoc i el rerefons de la peça”.

Paulina Muxart, comissària de l'exposició 'Taula'
Exposició ‘Taula’. Xavier Fonollosa

La comissària convida tothom a visitar la mostra, tant per l’interès estètic com per la reflexió que pot generar en l’espectador: “l’objectiu és donar peu a la reflexió, al debat, al pensament i al gaudi estètic, amb peces que van més enllà d’allò que veiem”, diu Muxart.
Cadascuna d’elles, apunta, “ens obliga a reflexionar sobre el que ens parla l’artista, i cap a on ens vol conduir”, i afegeix que també esdevenen una reflexió sobre “el disseny com a eina d’obertura social”.

Paulina Muxart, comissària de l'exposició 'Taula'

“És d’un gran enginy i simbologia fer una exposició referida a la taula. Pràcticament tot ho fem al seu voltant, i també ha estat clau en la resolució de conflictes en la història de la humanitat”, ha destacat l’alcalde Fonollosa en la seva intervenció.

De la seva banda, el regidor González ha donat la benvinguda als assistents i ha lloat el fet d’atreure a l’equipament “molta gent i entre ells, nous públics, i ho hem aconseguit amb aquesta exposició”.

Altres activitats vinculades a l’exposició

Al voltant de ‘Taula’, Museus de Martorell ha programat altres activitats que hi tenen relació. La primera és aquest diumenge a la plaça de les Hores: un concert amb pianola. Yolanda Insa, tècnica de Museus, detalla que “Pep Domènech interpretarà diverses peces de pianola que la gent podrà ballar al carrer d’11.00 a 14.00h”. Entre les peces interpretades “n’hi haurà una de Svantje Busshoff, extreta d’una de les obres presents a l’exposició”.

Yolanda Insa, tècnica de Museus de Martorell

Les altres dues propostes se celebraran al novembre. La primera, el dissabte 5 a les 11.00h, és una conferència de Txatxo Sabater, arquitecte i professor de la Universitat Politècnica de Catalunya. Després es farà una performance a l’exterior del museu a càrrec del col·lectiu Ritu.

I el dijous 24 (18.00h) hi haurà una taula rodona amb Isabel Banal, Svantje Busshoff, Regina Giménez i Curro Claret, moderada per Paulina Muxart.