La Vila desborda artesania, joc, música, tradició i castells

1071

La Vila ha desbordat vida aquest diumenge aglutinant els actes de Fira de Primavera. El nucli antic ha acollit, al matí i a la tarda, tot d’activitats per a tota la família amb la Fira d’Artesania i Comerç Local, la Fira del Joc i l’Oci, la Fira del Vinil, el Mercat Ramader, les portes obertes a la Farmàcia Bujons, l’exposició de vehicles clàssics de l’AMCAM, la Mostra de puntes de coixí i agulla de l’associació de Puntaires, i la Jornada Castellera.

Al carrer de Francesc Santacana i fins a la plaça de les Germanes Maestre, s’hi ha aplegat la tradicional Fira d’Artesania i Comerç Local, una mostra de productes artesans i comerç de proximitat, que pretén ser l’aparador del nucli comercial antic. “Aquesta fira és “un bon moment pels botiguers de la Vila d’obrir les portes, i treure les seves parades, que han estat alternades amb tota mena d’artesania, degustació, bijuteria…”, ha dit el regidor de Cultura, Sergi Corral.

Aquesta fira ha estat complementada amb la Mostra de les Puntaires, a la plaça de la Vila, on “han assistit 60 dones per fer puntes de coixí i mostrar el seu art a tothom”. Per donar cabuda a gran part de la cultura popular, a El Progrés, hi ha hagut Ballada de Sardanes, que s’ha traslladat a l’interior del Teatre a causa de la pluja, i al carrer d’Anselm Clavé, s’ha pogut gaudir de l’exposició de vehicles clàssics de l’AMCAM, una de les tradicions de la Fira de Primavera”, ha detallat Corral.

Sergi Corral, regidor de Cultura

“La cobla Vila d’Olesa ens ha ofert un programa de 9 sardanes de 7 tirades: Bombolles d’Amistat, Missa Major, En Pere de Llinars, Carícies, Unint les mans, A l’ombra de la Rectoria vella, Geltruenca, Cantant al Sol de la Sardana i En Peret Ganxet”, ha comentat Màrius Escoda, president de la Secció Sardanista.

Màrius Escoda, membre de la Secció Sardanista

Per la seva banda, els membres de l’entitat dels Amics de les Motos Clàssiques i Antigues de Martorell (AMCAM),  han preparat al carrer d’Anselm Clavé, una Exposició “d’una trentena de vehicles, de totes les èpoques i tots els gustos, que estan ordenats per categories, i per anys, des del 1924, fins als 80. Pel que fa als cotxes, hi ha una mica més de varietat i els hem categoritzat per marques i models, però tots ells són vehicles anteriors als anys 90, que és el que es considera vehicle Clàssic”. “Tenint en compte les previsions de pluja, l’exposició ha estat un èxit total”, tal com ha valorat Jordi Vives, membre de l’AMCAM.

Jordi Vives, membre de l'AMCAM

Els més petits i les seves famílies, han tingut una cita amb la Fira del Joc i l’Oci Familiar a l’aparcament del Vapor, que s’ha tractat d’un compendi de jocs i activitats per a infants de fins a 14 anys. Alhora, al Muxart. Espai d’Art i Composició Contemporani, s’ha dut a terme un taller de serigrafia on els més petits han pogut experimentar amb aquesta tècnica d’estampació d’imatges.

Per arrodonir el matí, també han tingut lloc la Fira del Vinil a la plaça de l’Església, i el Mercat ramader i concurs d’enganxada a l’aparcament del Vapor. Dins El Círcol, s’ha fet una lectura col·lectiva en veu alta del llibre Assassinat a la Vila de Daniel Canal Flores, 48è Premi Vila de Martorell, promoguda per Òmnium Pla de Montserrat.

El plat fort d’aquest diumenge a la tarda ha estat la Jornada Castellera a la plaça de la Vila, que ha comptat amb la participació dels Castellers de Vilafranca, els Castellers d’Esparreguera, els Matossers de Molins de Rei i els Vailets de Gelida. 

Marc Palau, vicepresident institucional dels Castellers de Vilafranca, ha valorat molt positivament tornar a actuar a la Jornada Castellera de Martorell, “venim a continuar rodant Castell, fent noves construccions i aportar les nostres colles, per poder gaudir d’aquesta Fira de Primavera també nosaltres”. “De sortida hem fet el 3 de 8, i anem rodant aquesta estructura per tal de seguir amb pisos més alts, plantegem la torre de 8 amb folre si tot va bé, i la resta de castells anirem decidint”.

Marc Palau, vicepresident dels Castellers de Vilafranca

Per posar punt i final al primer cap de setmana de Fira de Primavera, a la capella de Sant Joan, s’ha celebrat un concert del cor de Cambra de la Coral Ars Nova amb un repertori basat en bandes sonores de pel·lícules. A El progrés s’ha celebrat la seva habitual sessió de ball dels diumenges.