L’ADF desplega dos vehicles i 10 voluntaris per combatre el risc d’incendi

603

L’Agrupació de Defensa Forestal de Martorell fa aquests dies un desplegament extra en recursos materials i humans per vigilar i prevenir incendis forestals. Un dispositiu que ateny a les condicions climatològiques i de risc excepcionals que vivim en aquesta setmana. Una desena de voluntaris recorre el terme municipal amb dos vehicles tot terreny.

És el primer pas per a la detecció d’un incendi, en un treball en xarxa amb la resta de cossos de seguretat i de vigilància. Un dispositiu que s’activa sempre que el Pla Alfa del Departament d’Interior de la Generalitat marca sobre el nostre territori el nivell 2 -perill alt o molt alt- o bé el nivell 3 i màxim -perill molt alt o extrem d’incendi forestal-.

El seguiment es fa sobre dos vehicles: “Un és un Tot Terreny 4×4 polivalent, que fem servir per feines de vigilància i prevenció d’incendis a l’hivern, transport de gent o d’eines. De l’altra, un 4×4 tipus pick up de doble cabina, amb dipòsit de 600 litres, bomba i carrossat per portar material i eines d’extinció. Aquest vehicle va ser adquirit gràcies a l’ajuda de l’Ajuntament de Martorell”, detalla el president de l’ADF, Ferran Tortajada.

Ferran Tortajada, president de l'ADF Martorell

En una situació com l’actual -amb el pla Infocat de risc d’incendis en fase d’alerta- les ADF han d’activar els seus dispositius preventius, incrementar la disponibilitat d’efectius humans, intensificar la vigilància a les zones forestals, esdevenir un suport en el control d’accessos a massissos afectats pel risc molt alt o extrem, informar la població si s’escau i valorar la importància d’un incendi per tal d’adoptar les mesures convenients.

Funcions que sintetitza el president: “Fem vigilància, detecció de columnes de fum i una primera intervenció ràpida per a que l’incendi no creixi i sigui de fàcil extinció”.

Ferran Tortajada, president de l'ADF Martorell

L’ADF de Martorell treballa en xarxa, tant amb el conjunt d’agrupacions de tot Catalunya com amb les veïnes baixllobregatines. Reben el seu ajut quan és necessari, de la mateixa manera que l’ADF martorellenca els dona un cop de mà quan la precisen. Enguany, aquesta interacció els ha portat a l’extinció de 7 incendis.

A més, una agrupació de defensa forestal es coordina amb molts altres cossos de seguretat i custòdia territorial: Policia Local, Agents Rurals, Diputació, Bombers, Mossos, ajuntaments, el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), la Creu Roja i Protecció Civil.

Ferran Tortajada, president de l'ADF Martorell

Tortajada recomana a la ciutadania “passejar o fer tasques de lleure a la muntanya el mínim possible aquests dies, per minimitzar el risc d’un incendi forestal. Tot està molt sec per l’actual situació de sequera i pel canvi climàtic”.

Ferran Tortajada, president de l'ADF Martorell

El president destaca que “els voluntaris i voluntàries intentem multiplicar esforços en aquestes dates i fer-ho compatible amb la vida familiar i laboral”. Apunta que “enguany no comptem amb noves incorporacions” i anima la gent “a incorporar-se. Hi tenen les portes obertes”. Els trobareu a Instagram i a Twitter o plataforma X.