L’Ajuntament i la Generalitat arriben a un acord per posar en marxa aquest any el CFPA

1790

L’Ajuntament de Martorell finalment ha aconseguit arribar a un acord amb la Generalitat de Catalunya per posar en marxa el Centre de Formació Professional d’Automoció (CFPA) i posicionar-lo com a centre de formació d’excel·lència en la capital de l’automoció.

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, i el Secretari General del Departament d’Empresa i Treball, Oriol Sagrera, van segellar l’entesa en una reunió mantinguda el passat 9 de febrer. Els detalls de la posada en funcionament del CFPA es donaran a conèixer en roda de premsa el pròxim dimecres 6 d’abril, a les 17.00h, al mateix centre.

D’aquesta manera, es posa fi al contenciós judicial entre ambdues administracions i es desencalla el projecte per impulsar un Centre de Formació Professional d’Excel·lència de l’automoció a casa nostra.

Fonollosa va recollir, finalment, el doble compromís que es reclamava a la Generalitat. D’una banda, activar el CFPA, aturat des de la seva inauguració l’any 2015. De l’altra, que la Generalitat reconegués el paper rellevant del Clúster de la Indústria de l’Automoció de Catalunya (CIAC) en la governança i direcció del centre i en el seguiment de l’oferta formativa, tal com establien els Estatuts aprovats el 2015, i no el relegués a un paper residual, ja que el CIAC es compon d’empreses d’automoció i components que han d’estar implicades en la formació dels seus futurs operaris.

L’acord permet que sobre l’adjudicació i la gestió del centre no s’interposin elements d’una judicialització que podrien posar traves a la posada en marxa del CFPA de Martorell. La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha resultat l’adjudicatària final del contracte de gestió integral del CFPA que té un termini de 15 anys, prorrogables 10 anys més.

La proposta de la UPC permetrà configurar el CFPA com a centre referent on s’impartirà la formació professional inicial, la formació professional ocupacional i la formació professional contínua programada per les empreses destinada als treballadors del sector de l’automoció, amb la finalitat de garantir una oferta formativa adaptada a les necessitats del sector de l’automoció i afins.

També es desenvoluparan altres activitats com la promoció de relacions de cooperació i intercanvi amb altres centres nacionals i internacionals de formació, el desenvolupament i prestació de serveis d’orientació professional i inserció laboral, la promoció de la innovació tecnològica i la recerca lligada a la formació, la realització d’activitats per a la sostenibilitat i preservació mediambiental en l’entorn de la formació, i la mateixa explotació de les instal·lacions del CFPA.

Oriol Sagrera, secretari General del Departament d’Empresa i Treball, i Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Un projecte estancat des de fa anys

El 25 de setembre de 2009, l’Ajuntament de Martorell va cedir uns terrenys municipals per a la construcció i posada en marxa d’un centre de formació professional per a l’automoció a la Generalitat de Catalunya. El consistori va apostar fermament pel projecte, que havia de satisfer les necessitats de les empreses del sector i donar la possibilitat de formació i ocupabilitat dels joves de Martorell, convertint-los en professionals qualificats de la indústria de l’automoció. La cessió estava condicionada, però, a la construcció i posada en marxa del centre en un termini màxim de cinc anys.

Un cop finalitzades les obres, el CFPA es va inaugurar el 20 de març de 2015, i poc després es creava el Consorci de Formació Professional d’Automoció de Martorell -format per la Generalitat, el Clúster de la Indústria de l’Automoció de Catalunya i l’Ajuntament-.

L’any 2019 -quan es complien 10 anys de la cessió dels terrenys i, per tant, se superaven amb escreix els cinc pactats com a condició de cessió-, l’Ajuntament va demanar, per unanimitat del Ple del 21 de gener, recuperar els terrenys, al·legant que al centre estava aturat, no funcionava i no s’hi impartia cap mena de formació professional acreditada i, a més, no s’havien complert les condicions pactades.

El Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) -organisme a qui la Generalitat havia cedit la gestió dels terrenys- va interposar demanda al Jutjat Contenciós-Administratiu contra l’Acord del Ple de l’Ajuntament, el qual va donar la raó a l’Ajuntament de Martorell en una sentència el passat 3 de desembre de 2021.

Així i tot, com que no es tractava d’una sentència ferma, el SOC va interposar un recurs d’apel·lació que amb el recent acord segellat no tindrà recorregut judicial.
L’Ajuntament haurà de comunicar al jutjat que es dona per executada la sentència i renunciar a la reversió dels terrenys que ocupa del CFPA, i la Generalitat haurà de desistir del recurs d’apel·lació presentat.

L’Ajuntament sempre ha deixat molt clara la seva intenció de no quedar-se amb el centre, sinó que la Generalitat complís amb l’acordat en la cessió dels terrenys, posar en funcionament el centre seguint un programa i projecte educatiu validat pel Clúster de l’Automoció de Catalunya per formar a futurs operaris qualificats per a la indústria de l’automoció en els àmbits més innovadors.

Ara, després d’anys de clamar una solució la situació s’ha reconduït i el CFPA es posarà en funcionament aquest mateix any.

Martorell com a capital referent del sector de l’automoció finalment tindrà un centre docent especialitzat per impartir formació d’excel·lència i formar a operaris qualificats en el sector de l’automoció.

Aquest centre facilitarà l’accés als joves a la formació especialitzada i oferirà grans possibilitats per tenir un futur brillant a la indústria de l’automoció.

Oriol Sagrera, secretari General del Departament d’Empresa i Treball, i Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell