L’Ajuntament de Martorell se suma al ‘Projecte Orenetes’ per protegir aquestes aus i els seus nius

692

L’Ajuntament de Martorell ha dut a terme un estudi de geolocalització de nius d’oreneta cuablanca (Delichon urbicum) al barri de la Vila, seguint les directrius del ‘Projecte Orenetes’, que promou l’Institut Català d’Ornitologia. Aquest projecte, que es basa en la participació ciutadana i en el seguiment dels nius d’orenetes cuablanca de Catalunya, té com a objectiu principal conscienciar la població sobre la protecció d’aquesta espècie, els beneficis que ens aporta i la prohibició establerta de destruir els seus nius.

En aquest any 2024 a Martorell s’han localitzat un total de 454 nius en seixanta edificis, la major part concentrats a la zona de la Vila per la seva proximitat al riu, un factor essencial per a la construcció d’aquests. Martorell es troba dins de les deu poblacions que més nius actius d’oreneta té registrats al Projecte Orenetes. A Catalunya l’any passat es van registrar 27.369 nius en total.

El regidor de Medi Ambient i Benestar Animal, Jordi Amat, explica que “aquesta espècie aporta molts beneficis, sobretot en l’erradicació dels mosquits. És per això que cal comptabilitzar, conservar i protegir tots els nius d’oreneta que tenim als edificis, per seguir col·laborant amb l’Institut Català d’Ornitologia i protegir aquestes aus, que tants beneficis ens aporten”.

Jordi Amat, regidor de Medi Ambient i Benestar Animal

L’oreneta cuablanca és una espècie protegida i, segons la normativa vigent, no es pot dur a terme cap intervenció que pugui afectar ni destruir cap lloc de nidificació d’ocells protegits. En cas que es vulgui fer alguna actuació que pugui afectar-los cal sol·licitar primer una autorització excepcional a la Generalitat de Catalunya. Cal recordar, a més, que els nius estan protegits també fora de l’època de cria, encara que no estiguin ocupats.

Per tal d’ajudar a protegir millor els nius dels ocells, l’Institut Català d’Ornitologia informa que és prohibit: Retirar els nius dins o fora del període reproductiu (primavera – estiu), encara que no hagin fet la posta; Inhabilitar cavitats quan s’estiguin utilitzant per a la cria o el refugi; Retirar ous, cries o adults; Posar impediments a l’accés als llocs de nidificació o refugi que estiguin utilitzant.

Les persones que tinguin nius d’oreneta cuablanca –i de qualsevol altra espècie, oreneta vulgar (Hirundo rustica) o falciot negre (Apus apus)-, poden informar-ne la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Martorell (mediambient@martorell.cat) i indicar-ne l’adreça exacta per poder-lo registrar al ‘Projecte Orenetes’.

Cal conservar els nius, any rere any, perquè són un patrimoni natural que tenim a les ciutats. Tenir cura de la natura i de les espècies que conviuen amb nosaltres sovint és molt més senzill del que pensem i ens aporta molts més beneficis dels que pot semblar a simple vista.