L’Ajuntament destina 20.000 euros a un primer ajut d’urgència a Ucraïna

1709

L’Ajuntament de Martorell ha activat un primer ajut d’urgència a la població ucraïnesa amb una subvenció de 20.000 euros destinada a dues organitzacions d’ajuda humanitària. Paral·lelament, s’està coordinant amb la Generalitat i les entitats municipalistes l’acollida de refugiats a Catalunya que fugen de la guerra i estem donant suport a la comunitat ucraïnesa de Martorell.

El Govern de Catalunya i les organitzacions internacionals destaquen que ara la forma més efectiva de canalitzar l’ajuda és fent aportacions econòmiques a les entitats que ja actuen sobre el terreny, per comprar allà tot el necessari a la zona, davant la incertesa que qualsevol altra forma d’ajut pugui arribar al destí desitjat en el moment oportú.

Per això, des de l’Ajuntament de Martorell s’ha atorgat una subvenció de 10.000 euros a Creu Roja i una altra de 10.000 euros més a ACNUR -Alt Comissionat de Nacions Unides pels refugiats-. L’alcalde Xavier Fonollosa diu que “és un primer ajut institucional” i demana, “a tota la ciutadania que hi vulgui col·laborar, faci aportacions econòmiques perquè, ara per ara, és la millor manera d’ajustar els recursos i materials a les necessitats reals que vagin sorgint en cada moment”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Una segona línia d’ajuts serà a través de la comunitat ucraïnesa a Martorell. L’alcalde comenta que s’han reunit amb dos representants ucraïnesos per posar-se a la seva disposició i ajudar-los en tot el que puguin, com portar familiars.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Les persones que hi vulguin col·laborar poden posar-se en contacte amb la Regidoria de Cooperació 937 750 050.

Ciutadans que volen enviar ajuda a Ucraïna

La Generalitat posa a disposició una llista d’algunes ONG catalanes i organismes multilaterals que donen resposta a la crisi humanitària a Ucraïna: Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, Comitè Català per als Refugiats, Catalunya amb ACNUR, Fundació Acció contra la Fam, Creu Roja, Metges del Món, Farmamundi, Fundació Save the Children, Metges sense Fronteres. Podeu consultar-ne la llista completa, que s’actualitzarà periòdicament en aquest en aquest enllaç.

Ucraïnesos a Catalunya per motius laborals o de turisme

El Govern de la Generalitat ha posat a la seva disposició un servei d’albergs de la xarxa Xanascat que ofereix de manera temporal allotjament i manutenció, així com assistència mèdica i psicològica a aquells ciutadans ucraïnesos que es trobaven de pas a Catalunya i no poden tornar al seu país. L’accés als albergs es coordina amb el Consolat General d’Ucraïna a Barcelona. Adreça electrònica: gc_esb@mfa.gov.ua.

Informació i emergències

Per sol·licitar informació i emergències es pot trucar al 012 00 34 93 214 21 24 des de l’estranger (inclou atenció en ucraïnès). També a través del correu electrònic del Departament d’Acció Exterior i Govern Obert, atenció relacionada amb catalans a la zona en conflicte: emergencies.exteriors@gencat.cat, o del Departament d’Igualtat i Feminismes, Servei d’Atenció a Persones Migrades i Refugiades amb assessorament jurídic per tramitar la sol·licitud d’asil a l’Estat Espanyol, serveis de traducció i assistència psicològica: comiteacollida.igualtat@gencat.cat.

Serveis de la Generalitat de Catalunya davant del conflicte d’Ucraïna