L’Ajuntament inicia actuacions per aturar la degradació de la Torre de Santa Llúcia

2554
Torre de Santa Llúcia
Torre de Santa Llúcia

L’Ajuntament de Martorell ha començat a aplicar mesures per tal d’evitar la degradació i enfonsament de la Torre de Santa Llúcia, masia d’estil renaixentista que dona nom al polígon industrial veí i que és Bé Cultural d’Interès Local. Dos treballadors d’un pla d’ocupació es dediquen des de fa una setmana a treure runa, netejar i tancar de manera preventiva l’espai mentre el consistori rep assessorament tècnic de la Diputació. El regidor de Planificació Urbanística, Adolf Bargués, explica que l’acció és el primer pas per recuperar l’edifici, que s’anirà fent en funció a les subvencions i partides que arribin d’altres administracions, per acabar convertint-la en una escola taller.

Els operaris treballen a Santa Llúcia des del passat dilluns 20 de novembre retirant tota la runa acumulada al pati, tancant els accessos a l’edifici per a evitar el vandalisme, col·locant una tanca perimetral i retirant la part de teulada malmesa, per evitar filtracions. Bargués explica que “el primer que fem és aturar la degradació i l’enfonsament de l’edifici. Els operaris hi treballaran un any, mentre rebem assessorament de la Diputació de Barcelona a través d’un estudi tècnic de patologies, que ha de marcar les prioritats d’intervenció”.

Adolf Bargués, regidor de Planificació Urbanística de l'Ajuntament de Martorell

Bargués: “Volem recuperar aquest edifici”

El regidor explica que aquest és el primer pas “per a la recuperació de l’edifici”, i que “a través de subvencions i convenis que puguem signar amb altres administracions i a l’aportació que pugui fer l’Ajuntament, anirem refent mica en mica l’espai per a que esdevingui una escola taller adaptada al moment present”. Bargués apunta que “a llarg termini, els terrenys podrien acabar esdevenint zona urbana i integrar-se en un sector de possible creixement i consolidació del nucli urbà, fet pel qual la Torre podria tenir un sentit d’usos i serveis al barri”.

Adolf Bargués, regidor de Planificació Urbanística de l'Ajuntament de Martorell

Bé Cultural d’Interès Local

La Torre de Santa Llúcia és una antiga masia del segle XII, que va viure la seva esplendor en el període renaixentista, sota el domini de la família Requesens. El regidor recorda que “a la Torre hi van fer estada Felip II i Carles I” i que va ser una masia “molt lligada a l’abundosa presència d’aigua i que va tenir una gran productivitat de vi”. De fet, la finca va ser centre d’una extensa plana de conreus, que va començar a desaparèixer l’any 1963, amb l’expropiació de terrenys per a fer-hi el Polígon Industrial La Torre.

Adolf Bargués, regidor de Planificació Urbanística de l'Ajuntament de Martorell

Del conjunt arquitectònic, en destaca la torre i el pati, d’estil renaixentista, i la capella neoromànica erigida el 1871. Durant vuit segles ha estat una finca agrària i els darrers masovers en van marxar l’any 1981. Deu anys més tard va ser declarada Bé Cultural d’Interès Local, i el 2007 l’Ajuntament de Martorell la va adquirir. També forma part de l’inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.