L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, i el regidor de Medi Ambient i Benestar Animal, Jordi Amat, han lliurat aquest migdia les claus als adjudicataris amb dret d’ús dels 70 horts urbans de La Vila. Les persones admeses podran fer ús d’aquestes parcel·les els propers quatre anys. Aquesta és la segona tanda de lloguers dels horts, després de la primera adjudicació l’abril de 2019.
Els 70 adjudicataris han hagut de superar uns requisits bàsics com ara ser persona física major d’edat, empadronada a Martorell des de fa un mínim de tres anys, no disposar de cap altre terreny de conreu o hort al municipi -sigui a títol de propietari, arrendatari o en qualsevol altra condició-, i no tenir cap deute contret amb l’Ajuntament o el Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les Persones.
Les bases afegien que el criteri d’adjudicació prioritzava les persones de 60 anys d’edat o més. D’aquesta manera, s’han adjudicat 69 horts a idèntic número de persones que, complint tots els requisits bàsics, es trobaven en aquesta franja d’edat. L’hort restant s’ha adjudicat, per sorteig, entre la resta de sol·licitants, que formaran una llista d’espera.
Els horts urbans se situen en la llenca de terreny delimitada per l’aparcament del Vapor, el Parc Infantil de l’Illa Santacana i el propi riu Anoia. Una superfície de prop de 8.000 metres quadrats, dels quals, 4.800 de cultivables. Són parcel·les de conreu d’uns 66 metres quadrats, que mesuren 5,5 metres d’amplada per 12 de llargària, que estan delimitades per fites i connectades per dos carrers perpendiculars de sauló.
L’alcalde Fonollosa ha destacat que aquesta iniciativa funciona molt bé i que el dia del lliurament de les claus és “especial sobretot per a la gent adjudicatària”. “És tot just la segona concessió que fem, i cal dir que és un èxit. Sempre tenim plens els horts i fins i tot queda gent a l’espera”. Per tot plegat, ha apuntat, “tenim la intenció de fer més horts urbans. Encara ara no podem concretar on, però ho estem mirant en altres espais propietat de l’Ajuntament, perquè hi ha demanda”.
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell
L’Ángel Morales ja fa sis anys que disposa d’un hort urbà a La Vila i també en gestiona un altre per divulgar-ho a les visites escolars. Explica que s’hi poden cultivar plantes herbàcies o arbustives, però no pas arbres: “podem plantar cebes, pebrots, albergínies, tomàquets, alls, faves, pèsols, carxofes…qualsevol producte vegetal que no sigui arbre”.
Ángel Morales, adjudicatari
Un altre dels adjudicataris és la família del Manuel Izquierdo, per a qui “tenir un hort és un entreteniment. Va molt bé perquè menges productes naturals que no venen del supermercat, i perquè també són una ajuda. Entre les patates, tomàquets i pebrots que agafes de l’hort, a final d’any t’estalvies uns diners”. Afegeix que, a l’hort, “gaudeixo, parlo amb els veïns i passo la tarda”.
Manuel Izquierdo, adjudicatari
La Felisa María Rodríguez s’estrena: “N’estic molt contenta i portaré l’hort amb el meu gendre, per a plantar-hi tomàquets, patates i tot allò que ens doni la terra!”. Diu que “serà una gran satisfacció portar aquests aliments a casa”, i que és “una molt bona iniciativa per a la gent gran”.
L’Ajuntament reserva cinc parcel·les més, al marge de les 70, per a entitats sòcio-sanitàries: l’Associació Salut Mental del Baix Llobregat Nord; l’Associació per la integració i reinserció de persones socialment vulnerables o en risc d’exclusió social (Persovuses); el Centre d’Atenció i Seguiment de Drogodependències (CAS) del Baix Llobregat Nord, l’Esplai de la Gent Gran de La Vila i l’Escola Balmes. En el cas d’aquesta darrera, hi participa una quinzena d’alumnes.
“És una activitat divertida. Ens ho passem molt bé cultivant les verdures de temporada”, diu l’Adam. L’Arturo afegeix que “venim aquí dos dies la setmana, els dimarts i dijous després del pati, des de les 11.30h i fins a les 13.30h”, i el Moussa comenta que “plantem, recollim, ho repartim a classe i cadascú se n’emporta una mica cap a casa”.
Adam, Arturo i Moussa, alumnes de l'Escola Balmes
En aquest projecte, l’Ajuntament hi aporta el propi terreny, amb els horts, un espai amb una taula de cultiu i dues zones comunes de descans i de pícnic. També el subministrament d’aigua a través del bombeig a pressió i mànegues des d’un pou preexistent: “Proporcionem una boca de mànega als adjudicataris i la clau d’una barraca d’obra on poden deixar les eines”, ha detallat Fonollosa.
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell
Els adjudicataris d’una parcel·la que encara no han recollit la clau per accedir al recinte disposen d’un mes per tal de fer-ho. En cas contrari, s’entendrà com una renúncia i s’adjudicarà la parcel·la a la primera persona que figuri a la llista d’espera.
