L’Ajuntament modifica La Sínia i l’Horta de la Vila per guanyar espai protegit al voltant del riu

1981

L’Ajuntament de Martorell ha aprovat la modificació de la futura àrea residencial estratègica (ARE) de l’Horta de la Vila i La Sínia II amb l’objectiu de crear un gran espai protegit al voltant de l’Anoia, que articuli el nucli antic amb els barris a l’altra banda d’aquest riu, i per desenvolupar un nou urbanisme “sostenible i harmònic”. La proposta de modificació es va aprovar en el ple de dilluns i va tenir el suport del govern municipal (CDC i ERC) i del Partit Popular, la resta de grups s’hi van abstenir. En la mateixa sessió es van aprovar quatre mocions, entre les quals en destaca una que reclama millores en el servei de rodalies de Renfe i la realització de les actuacions pendents a la xarxa ferroviària a Martorell.

Els canvis en l’actual Pla Director Urbanístic a l’ARE de l’Horta de la Vila i La Sínia II volen resoldre “disfuncions del planejament aprovat el 2009 i una manca d’adequació respecte el nou Pla d’Ordenació Urbana Municipal (POUM)”. Per al regidor de Planificació Urbanística, Medi Ambient i Habitatge, Adolf Bargués, les modificacions responen a “un canvi de model urbanístic” i es basen en tres grans idees: “blindatge, protecció i planificació”. Bargués explica que darrera aquests canvis “hi ha el compromís de crear una ferradura verda per protegir l’entorn natural, blindar-lo i oferir a les generacions futures un espai de lleure i gaudi de qualitat que articuli el centre històric amb l’eixample de Martorell de forma sostenible i definitiva”. El responsable d’Urbanisme insisteix que “hem de mirar cap a un riu que deixi de ser un abocador per convertir-se en un parc”. Per poder fer aquestes modificacions, l’Ajuntament de Martorell ha de demanar autorització a la Generalitat. En aquest sentit, destaca el “molt bon diàleg amb l’ACA” –Agència Catalana de l’Aigua, organisme de la Generalitat que gestiona l’entorn dels rius- i “la tria, a través dels criteris dels tècnics, de la proposta més rupturista, que dóna centralitat al nucli històric i que crea una transició entre zona urbana i el riu amb equipaments municipals i privats”.

Eliminen la previsió de construir nous habitatges a l’Horta de la Vila
El canvis en el cas de l’Horta de la Vila suposaran la reducció de l’àmbit d’afectació d’aquesta àrea. Així, s’elimina la proposta inicial de construcció de nous habitatges privats en aquesta zona i només s’hi podran edificar equipaments, ja siguin públics o privats. Els equipaments es podran construir en la franja que hi ha entre el Complex Esportiu La Vila, el camp de futbol de les Carolines i l’antiga llar d’infants del Pont del Diable i la resta de la zona serà per a horts socials, camps agrícoles i àmplies zones d’esbarjo per als convilatans. La nova proposta urbanística també preveu elevar el camp de futbol de les Carolines al nivell del carrer Revall. El regidor explica que es vol reomplir aquesta zona que queda en una cota més baixa que el carrer aprofitant les terres que l’any 1972, amb la construcció de l’autopista, es van abocar a la llera del riu entre l’antic escorxador i l’aiguabarreig de l’Anoia i el Llobregat; de manera que es resoldrà el desnivell del camp i, alhora, es recuperarà l’amplitud original dels arenys del riu Llobregat . Per Bargués, aquestes actuacions suposaran “una discriminació positiva de la Vila”.

Martorell guanyarà una segona sortida d’enllaç amb l’autopista, l’autovia i la B224
L’altra sector de l’ARE que es modificarà és el de La Sínia II. La proposta en aquesta zona és desdoblar la carretera B224 (direcció a Capellades) amb una nova sortida de Martorell pel carrer Puig del Ravell, passant per darrera la muntanya –per on actualment hi ha els dipòsits del Pou del Merli- fins arribar a una gran rotonda que regularà l’enllaç a l’autopista, a l’autovia i a la B224. Així, Martorell tindria dues sortides per enllaçar amb aquestes vies: l’actual, per la Rambla de les Bòbiles, i una de nova, pel carrer Puig del Ravell, que permetria distribuir millor el volum de trànsit d’aquests accessos. El regidor d’Urbanisme insisteix que aquest canvi només afectarà el traçat dels vials, però en cap cas els equipaments que hi ha previst construir en aquesta zona, com és el cas d’un nou centre educatiu.

La proposta de modificació de l’ARE es va aprovar en el ple de dilluns i a banda dels vots favorables del govern, va tenir el suport del Partit Popular. El regidor del PP, Francesc Josep Arpal, va reconèixer que el model urbanístic proposat el 2009 no era, en matèria d’habitatge, el més adient. El popular es va mostrar favorable a eliminar la façana mínima en els habitatges plurifamiliars i la majoria d’afectacions per als vials, tot i que va matisar que “hi ha propietaris dels horts que paguen impostos per terrenys qualificats com urbans i no com a rústics. Aquests ara es veuran modificats i hauran de donar-hi solució”.

Per la seva part, PSC, Movem i Som es van abstenir a la proposta. Per al portaveu socialista, Lluís Tomás, “entenem com a positiu que no es vulgui que el riu sigui un abocador, però sí que és un abocador l’actual Sínia. A més, en aquest espai, volem saber l’afectació que pot tenir la modificació en la construcció d’un futur nou hospital i un centre educatiu, previstos abans”. José Simón, de Movem Martorell, va lamentar que “el govern no hagi arribat a un consens amb l’oposició. Volíem i volem aquest canvi, perquè el projecte antic era un despropòsit. Ara s’afecta els equipaments públics a La Sínia II i no sabem quins hi haurà a l’Horta de la Vila i si n’hi poden anar de privats. Per això ens abstindrem”. La regidora de Som Martorell, Raquel Pérez, va dir que “apostem per treballar per la conservació de carrers, places i per fer manteniment, però atenent a les propostes de les associacions de veïns”. Per Pérez, “hi ha un problema de participació ciutadana i amb les propostes dels regidors de l’oposició”.

Bargués es va mostrar dolgut per l’abstenció d’aquests grups: “quan érem junts a l’oposició estàvem d’acord en què s’havia d’eliminar la construcció d’habitatges a la Vila i ara no són capaços de votar-hi a favor” i insisteix que en els darrers anys s’han fet fins a deu reunions amb tots els grups municipals per parlar del POUM i recollir-ne les propostes, i que l’última, que va tenir lloc fa un parell de mesos, se’ls va informar, justament, d’aquesta proposta de modificació de l’ARE.

Darrer ple del curs 2015-2016
El ple de dilluns va ser el darrer del curs polític 2015-2016, ja que durant el mes d’agost no hi haurà sessió. En aquest darrer ple abans de vacances es van aprovar diverses mocions. Una d’elles demana la millora del servei de rodalies de Renfe; també es van aprovar el codi de bones pràctiques perquè l’Ajuntament desenvolupi operacions de crèdit amb entitats bancàries que no desnonin als seus clients i l’adhesió local a la campanya ‘No puc esperar’ que impulsa l’Associació de Malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa (ACCU) per tal que establiments i equipaments facilitin l’accés als seus lavabos a persones que pateixen aquestes malalties.