L’Ajuntament portarà al Ple un decret contra la cessió dels estalvis i romanents municipals a l’Estat

916
Ajuntament de Martorell
Ajuntament de Martorell

L’Ajuntament de Martorell ha editat un decret per incloure, a l’ordre del dia del proper Ple, el rebuig municipal al nou acord del Govern Espanyol i la Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP) en matèria d’ús dels romanents i estalvis municipals. L’acord bilateral proposa que els ajuntaments amb superàvit transfereixin a l’Administració General de l’Estat els estalvis i romanents en forma de préstec a retornar en quinze anys i a canvi d’un préstec extraordinari pel 2021. El decret municipal reclama que siguin els ajuntaments els administradors dels superàvits per a la reactivació sòcioeconòmica en l’actual context.

L’acord entre el Govern de l’Estat i la FEMP -Decret Llei del 4 d’agost que s’ha de sotmetre a aprovació al Congrés dels Diputats aquest setembre- proposa, voluntàriament, que els ajuntaments amb superàvit cedeixin a l’Estat els diners estalviats -aproximadament 1 milió d’euros en el cas de Martorell, prop de 3.500 en el global de Catalunya-. A canvi, l’Estat injectaria l’any vinent un 35% de cada import en forma de crèdit extraordinari, i retornaria la resta d’aportació en un termini de fins a quinze anys.

El decret municipal rebutja la mesura, i l’alcalde, Xavier Fonollosa, destaca que “en un moment en el que els ajuntaments necessitem més recursos per activar els plans de reactivació econòmica i de protecció social i demanem que ens financiin les altres administracions, no només no ho fan, sinó que a sobre ens demanen els nostres estalvis”.

Reproductor d'àudio
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

El text considera que “no respon a les reivindicacions del municipalisme català”, emplaça l’Estat a “flexibilitzar la regla de la despesa, per a que les administracions locals tinguin més marge d’endeutament” per respondre a la present crisi i reclama que les administracions locals disposin “del superàvit de 2019 i dels romanents acumulats per a la reactivació socioeconòmica de les comunitats locals”. Alhora, vol garantir que els ens locals que, a causa de tenir dèficit no poden optar al crèdit extraordinari d’aquest acord, hi tinguin accés per a evitar “velocitats diferents” en la recuperació econòmica i social.

En paral·lel, s’insta la Generalitat a crear un fons de cooperació extraordinari -d’un mínim de 150 milions d’euros aquest any- i a quantificar les despeses de les administracions locals davant la crisi de la COVID-19 -d’entre 2 i 2,5 milions d’euros a Martorell, segons apunta Fonollosa-, de cara a habilitar la corresponent línia de compensació econòmica.

El text afirma que els ajuntaments són “la primera porta d’accés de la ciutadania i administració més propera” i que han sigut els més modèlics en complir els objectius de dèficit, limitació de l’endeutament i aplicació de mesures econòmiques i financeres. Per això, per Fonollosa, “no és de rebut que el govern de l’Estat es vulgui finançar amb els diners dels ajuntaments, i menys quan ha rebut una aportació de 140.000 milions de la Unió Europea, un dels països que més diners ha rebut”.

Reproductor d'àudio
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

El decret se sotmetrà a debat i aprovació en el proper Ple Municipal, que tindrà lloc el dilluns 21 de setembre (20.00h) i que se celebrarà en línia. Es podrà seguir a través de Ràdio Martorell i de l’streaming d’aquest canal de notícies.