L’Ajuntament s’adhereix a la petició d’un referèndum pactat sobre el futur de Catalunya

1727
Reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, al Palau de la Generalitat (Foto: PERE VIRGILI Diari Ara)

Martorell s’ha adherit a la plataforma del Pacte Nacional pel Referèndum després d’aprovar una moció presentada per l’equip de govern de CIU i ERC en el ple del passat dilluns. El consistori dona suport a un manifest que reivindica la celebració d’un referèndum vinculant a Catalunya per decidir el seu futur polític. El punt va comptar amb el suport de l’equip de govern i Movem Martorell.

El Pacte Nacional pel Referèndum és una plataforma creada el 2013 –aleshores com a Pacte Nacional pel Dret a Decidir- que interpel·la els governs català i espanyol a acordar la celebració d’un referèndum,  reconegut per la comunitat internacional, vinculant i efectiu, que decideixi el futur polític de Catalunya. Amb aquesta finalitat, s’ha fet arribar als municipis catalans un manifest d’adhesió.

Riera: “la voluntat de referèndum és majoritària i transversal”

El redactat reclama el referèndum perquè “entre els drets essencials i inalienables de les societats democràtiques, es reconeix el de decidir el seu futur polític. I és aquest dret el que sustenta la demanda d’una majoria de ciutadans i ciutadanes de Catalunya, que volen materialitzar-lo mitjançant un referèndum”, tal i com va defensar la regidora de Comunicació, Cooperació i Participació Míriam Riera.

Míriam Riera, regidora de Comunicació, Cooperació i Participació

El document apel·la també a una voluntat d’autogovern amb “profundes i antigues arrels històriques”, que és “majoritari i transversal i una eina privilegiada d’aprofundiment democràtic” . Alhora, el redactat afirma que “l’Actual marc jurídic espanyol, tal com han defensat experts en dret constitucional, permet la realització d’un referèndum a Catalunya acordat amb l’Estat”.

Míriam Riera, regidora de Comunicació, Cooperació i Participació

Per tot plegat, Martorell s’adhereix al Pacte, subscriu el contingut del manifest i acorda promoure que entitats, associacions i agents econòmics del municipi s’hi sumin.

Ampli suport al punt

El punt va comptar amb el suport dels 11 vots de l’equip de govern i dels 4 regidors de Movem Martorell. El PSC es va abstenir, i el portaveu Lluís Tomàs va dir que “no volem que es generi un procés de confrontació. Apostem per una reforma constitucional que converteixi Espanya en un estat federal i que resolgui l’encaix amb Catalunya”.

Lluís Tomás, portaveu del PSC a Martorell

La regidora de Movem Laura Ruiz va destacar que “valorem que el text fuig d’un victimisme recorrent i interpel·la a totes dues parts apel·lant a l’exercici més elemental de la democràcia: votar”.

Laura Ruiz, regidora de Movem Martorell

Finalment, el popular Francesc Arpal va votar en contra, argumentant que “ni volem ni podem adherir-nos a una moció que insta a incomplir la llei. És anticonstitucional”.

Francesc Josep Arpal, portaveu del PP Martorell

La regidora del grup Som Martorell, Raquel Pérez, va excusar la seva absència en el ple per motius personals.