La Regidoria d’Ensenyament ha organitzat aquest dijous una sortida al Saló de l’Ensenyament de la Fira de Barcelona per a uns 400 alumnes de 4t d’ESO i cicles formatius de grau bàsic de Martorell. Els joves han pogut conèixer de primera mà tota l’oferta d’ensenyaments postobligatoris als que poden accedir. L’Ajuntament de Martorell, amb la voluntat que tot l’alumnat tingui accés a aquesta visita, ha subvencionat el desplaçament en autocar i l’entrada al Saló.
El Saló de l’Ensenyament roman obert del 26 al 30 de març amb una àmplia oferta d’estands on els visitants poden informar-se sobre tots els ensenyaments de formació professional, esportius, d’arts plàstiques i disseny, de música, d’arts escèniques, d’escoles d’adults, de formació a distància (IOC) i d’ensenyaments a les escoles oficials d’idiomes (EOI) que es poden cursar a Catalunya.
Una de les novetats d’enguany és que s’hi ha l’Espai Orienta’t, adreçat a orientar l’alumnat, que ha passat dels 16 als 20 punts. Es tracta d’un espai d’assessorament personalitzat per tal d’atendre els joves en la tria d’estudis. A més, en aquesta edició del Saló tots els orientadors d’Educació i FP podran informar sobre tots els ensenyaments del Departament, evitant així que els estudis amb més interès acumulin més cues.
També com a novetat el Departament d’Educació i FP ha presentat al Saló l’Àgora. Un espai de servei on els visitants poden conèixer de la mà de personal del Departament i dels propis alumnes dels cicle tota la informació referent a aspectes del seu interès en format de xerrades. Per exemple: com fer la preinscripció, l’oferta d’idiomes a les EOI, l’FP dual i l’FP intensiva, o la tria de batxillerat.
L’Ajuntament de Martorell ha refermat, un any més, la voluntat d’acompanyar els alumnes que es troben en un moment de transició educativa. Amb aquesta finalitat, la Regidoria d’Ensenyament s’ha tornat a fer càrrec del cost de l’entrada al Saló i del desplaçament dels alumnes en autocar. Prèviament, es treballa en horari lectiu aquesta visita al Saló de l’Ensenyament, dins del PAT (Pla d’Acció Tutorial) perquè aquesta sigui el més profitosa possible.
A més, el passat mes de febrer, també es va convidar tot l’alumnat de 4t d’ESO del municipi, i de cicles formatius de grau mitjà i superior de l’Institut Joan Oró, del Centre de Formació d’Adults (CFA Pedro Díaz) i del Programa de Formació i Inserció-Pla de Transició al Treball (PFI-PTT), a visitar la 1a Fira de la Formació Professional del Baix Llobregat, que va tenir lloc a Viladecans i que el 2026 acollirà Martorell.
Aquestes accions formen part del programa i-Tria (Informa’t, assessora’t i tria), que contempla accions destinades a assessorar estudiants i famílies en el moment de transició educativa. El programa inclou una plataforma digital amb una programació d’activitats, conferències, tallers i altres recursos per assessorar els alumnes en el moment de decidir cap a on volen orientar la seva trajectòria educativa.
També inclou el Servei d’Orientació d’Àmbit Comunitari (SOAC) del Pla Educatiu d’Entorn, amb un equip de professionals en l’àmbit de l’orientació acadèmica i laboral, amb l’objectiu d’acompanyar i ajudar en aquest moment tan important en el que s’han de prendre decisions. La tècnica d’orientació d’àmbit comunitari atendrà les consultes de les persones interessades de manera presencial. Podeu demanar cita prèvia al correu soac@martorell.cat.
Des de l’Ajuntament de Martorell, amb el suport de la Diputació de Barcelona, també s’ofereixen recursos, xerrades i tallers als instituts amb finalitat orientativa i d’autoconeixement en horari lectiu.
