L’alcalde Xavier Fonollosa mostra el seu rebuig a la sentència condemnatòria del procés

2111
Xavier Fonollosa
Xavier Fonollosa

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, considera que la sentència condemnatòria als representants institucionals i de la societat civil, jutjats per fer possible el referèndum de l’1 d’octubre de 2017, és “desmesurada i desproporcionada, i que no ajuda a resoldre el conflicte entre Espanya i Catalunya”. Els set jutges encapçalats per Manuel Marchena han condemnat el govern de l’1-O, la presidenta del Parlament i els presidents d’Òmnium Cultural i ANC la tardor del 2017 a penes d’entre 13 i nou anys de presó pels delictes de sedició i malversació.

Per Fonollosa, aquest afer “no hauria d’haver traspassat l’esfera política. Intentar judicialitzar la política és el pitjor que podem fer”. “Creiem que de manera injusta hi havia unes persones privades de la seva llibertat a l’espera de sentència ferma. Ara ja hi ha sentència i segur que serà recorreguda a les institucions europees on, probablement, hi haurà una resolució més justa. El problema és que aquesta resolució sortirà en uns quants anys i, mentrestant, hi ha persones que es veuen privades de llibertat per tirar endavant allò que el seu ideari demanava”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

La pena més alta correspon a l’exvicepresident del govern i líder d’ERC, Oriol Junqueras: 13 anys de presó i 13 d’inhabilitació absoluta. El segueixen els exconsellers Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa, amb penes de 12 anys de presó i 12 d’inhabilitació absoluta. A tots quatre els han condemnat per un delicte de “sedició en concurs medial”, a més a més d’un delicte de malversació de fons públics “agreujat per raó de la seva quantitat”.

L’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha estat condemnada a 11 anys i sis mesos de presó, i 11 anys i 6 mesos d’inhabilitació absoluta per sedició. Els exconsellers Joaquim Forn i Josep Rull, a 10 i sis mesos de presó i el mateix temps d’inhabilitació absoluta, també per sedició. A diferència de Junqueras i els altres consellers, el Suprem no els ha condemnat per malversació.

Per la seva banda, el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez, a nou anys de presó per sedició i el mateix temps d’inhabilitació absoluta. Els altres tres exconsellers, Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila, els que no eren en presó preventiva, els han condemnat a penes menors per desobediència. En concret, a inhabilitació especial d’un any i vuit mesos, i a pagar una multa de 60.000 euros cadascun.

Una vegada feta pública la condemna, entitats sobiranistes i socials han convocat les primeres accions no violentes de rebuig. A Martorell, és prevista una concentració aquest vespre, a les 20.00h, a la plaça de la Vila. La nostra població també serà dijous vinent un dels punts de confluència de la Marxa de la Llibertat.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

L’Associació Catalana de Municipis i l’Associació de Municipis per la Independència lideren el rebuig del món local contra la sentència de l’1-O. Les dues entitats proposen al món local convocar plens extraordinaris de rebuig en les properes 72 hores i suspendre tota l’activitat institucional. També s’està organitzant un acte d’unitat i rebuig del món local el proper 26 d’octubre.