L’Alerta per fortes ventades s’estén a tot el cap de setmana

593
Foto: VENTCAT. Protecció Civil

Protecció Civil de la Generalitat manté activada l’Alerta del Pla Especial d’Emergències per Risc de Vent a Catalunya VENTCAT per la previsió de ratxes fortes a diversos territoris de Catalunya, i manté la Prealerta del Pla territorial de protecció civil de Catalunya PROCICAT per fort onatge a tot el litoral.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), l’episodi de vent es manté durant el dia d’avui, on a la tarda tornarà a augmentar les ràfegues de vent superiors a 72 km/h tant a Ponent com a les comarques de Bages, Anoia, Penedès i Baix Llobregat. A la matinada es reduirà la força del vent i a partir de demà al migdia es reforçarà a cotes altes del Pirineu i Prepirineu i la zona de la serralada Transversal. L’episodi durarà fins al migdia de diumenge on bufarà a la zona del litoral i prelitoral central.

Quant a l’onatge, Protecció Civil de la Generalitat manté la Prealerta del Pla especial de Protecció Civil PROCICAT per onatge. La passada matinada hi ha hagut notable mar de fons de component sud generalitzada al litoral a excepció de les Terres de l’Ebre amb onades de fins a 4 metres. Durant el matí i fins al migdia hi ha hagut maregassa amb onades de 2,5 metres. Segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya l’onatge anirà a menys durant la tarda d’avui divendres i es reactivarà demà dissabte a partir de la tarda.

Incidències de l’episodi

El telèfon d’emergències 112 ha atès fins a les 14 hores un total de 804 trucades per 585 incidents relacionats amb el temporal de vent i onatge. La majoria de les trucades (324 que corresponen al 45%) amb origen al Barcelonès. Des de la comarca del Vallès Occidental s’han fet 132 trucades que corresponen al 18,5% del total. Per municipis, destaquen les 281 trucades que s’han fet des de la ciutat de Barcelona. La major part de les trucades han estat per elements caiguts a la via pública (enllumenat de Nadal, branques i arbres).

El cos de Bombers de la Generalitat ha rebut un total de 161 avisos entre les 22 hores d’ahir a la nit i les 12 hores d’aquest migdia. La immensa majoria dels serveis han estat per arbres i branques que han caigut a la via pública i elements de façanes que perillaven de caure, tot i que en cap dels serveis s’ha hagut de lamentar cap gran dany. La concentració més gran de serveis s’ha trobat a la Regió Metropolitana Nord, amb 83 avisos, i a la Metropolitana Sud, amb 37.

Consells d’autoprotecció

Protecció Civil recorda que cal extremar especialment les precaucions en la conducció i també en totes les activitats que es realitzin a l’aire lliure, evitant sobretot les zones boscoses on podrien caure branques o arbres