Mho Dueñas intervé en un nou Festival ‘Las Meninas de Canido’ ple d’emoció

227
Mho Dueñas a 'Las Meninas de Canido'

L’artista plàstica martorellenca Mho Dueñas ha participat aquest cap de setmana a la cita anual del Festival Las Meninas de Canido, a la ciutat gallega de Ferrol. L’edició ha recordat a una de les organitzadores de l’esdeveniment, la recentment desapareguda Paula García Paulinha. La intervenció artística de Dueñas ha servit per homenatjar-la.

“Era una persona de les més importants del Festival. Li donava forma i era la reina indiscutible de la part logística. Feia múltiples tasques i tot ho tenia sota control”. Així descriu Mho Dueñas a Paula García, i reconeix que aquesta 12a edició, en la que han participat més d’una seixantena d’artistes, ha estat molt marcada per la seva recent mort.

Mho Dueñas, artista

A l’hora de retre-li homenatge sobre un mur, Mho va plantejar-se “quin personatge del quadre de Las Meninas podria ser la Paula. I vaig decidir que seria l’aposentador, que apareix a la part del fons de l’obra, i que he reconvertit a una de les meves ‘jaras’ o rostres de dones, tot i que en aquest cas, una mica més realista que de costum, convertida a una dona moderna i jove”.

Mho Dueñas, artista

La composició final, una versió femenina de l’aposentador, s’acompanya d’un mirall que és “el reflex de les dones. Quan el miro hi veig totes les dones lluitadores, com la meva filla o la mateixa Paula”. També hi apareix un altre element: “un pop. Com que estàvem fent la intervenció al costat del Museu d’Història Natural i a més hi ha un gran vincle d’aquest animal amb les dones gallegues a través de les ‘pulpeiras’, he posat uns tentacles de pop i un petit símbol feminista, per a que quedi clar que en aquell quadre les dones hi tenen molta presència”.

Mho Dueñas, artista

Dueñas valora l’edició d’enguany: “Ha anat bé, enmig d’un ambient sa entre els artistes, de col·laboració, d’ajuda, de compartir, d’ensenyar i d’aprendre, com són les menines”. A les millors sensacions respecte l’any passat hi ha contribuït el fet que “hi ha hagut concerts, a càrrec de la Mala Rodríguez i Os Resentidos, encara que els haguem viscut asseguts i amb mascareta posada, però ha estat un pas endavant”.

Mho Dueñas

Dueñas ha agraït la tasca dura a terme per l’organitzador i ideòleg del Festival, Edu Hermida, “així com de les companyes d’organització Isabela i Inés, per convidar-me junt amb tots els meus companys i companyes”. Un cop més, les parets de cases i de murs del barri de Canido de Ferrol s’han tornat a omplir d’art.