L’artista Mho Dueñas intervindrà al certamen de Las Meninas de Canido per cinquè cop

1385
Mho Dueñas

L’artista Mho Dueñas serà la setmana entrant a Ferrol (Galícia) per fer una intervenció en el certamen artístic i reivindicatiu de Las Meninas de Canido, al barri d’aquest nom. La martorellenca farà una reinterpretació del quatre de Las Meninas de Velázquez per denunciar el mercadeig que patien les dones, tant en aquell context històric com l’actual, i reivindicarà el paper femení en l’art i la vida. És el cinquè any consecutiu que intervé en aquest indret que ja forma part de la seva estructura creativa i vital.

Entre el 29 d’agost i l’1 de setembre, una vintena d’artistes arribats d’arreu pintaran parets als carrers i places de Canido, responent a la convocatòria de l’impulsor de la iniciativa, Eduardo Hermida. Des del 2015, Mho Dueñas n’és una de les participants, i enguany hi portarà una creació inspirada en el lema del certamen: ‘(Fe) Meninas de Canido’, que reflecteix el cartell dissenyat per l’artista Maria Maquieira.

(Fe) Meninas de Canido 2019
(Fe) Meninas de Canido 2019

L’eslògan, tal com explica Dueñas, reivindica “la importància de les dones a la cultura de Galícia, del barri i del propi certamen”. Per això, vol mostrar que “Las Meninas del quadre eren unes nenes que estaven a la venda: a la infanta Margarita, per exemple, ja la tenien emparaulada per casar-la. Vull donar a conèixer que aquestes nenes estaven al servei de la cort, que traficava amb les dones. Des de sempre s’ha traficat molt amb dones, i continua passant”.

Mho Dueñas

La reinterpretació que farà de Las Meninas és molt propera al seu estil artístic, ja que Dueñas pinta habitualment la figura femenina en les seves creacions. Ho fa perquè “el rostre, la fisonomia i el cos d’una dona em serveix per posar en valor altres coses. Faig servir la dona com a eina per explicar el que ens envolta, i també intentaré fer-ho allà”.

Mho Dueñas

Dueñas reivindica “la importància i força de les dones, part molt forta i base de la societat”, i reflexiona al voltant de la seva absència als llibres d’Història de l’Art: “sembla que no hi hagi dones artistes. Ens argumenten que no n’hi havia perquè es dedicaven a la casa i al marc familiar, però això no és veritat. N’hi havia, però no ens les han ensenyat. Hi ha molts quadres de dones, a l’igual que moltes novel·les, hi ha més dones artistes del que la gent es pensa. Estan amagades als llibres d’història”.

Mho Dueñas
Creació de Mho Dueñas al barri de Canido
Creació de Mho Dueñas al barri de Canido

La pintura acrílica de tipus industrial, els esprais i els rotuladors per a exteriors seran els materials bàsics que donaran forma a la creació quan es trobi davant per davant de la paret assignada. Només caldrà acompanyar-ho d’un llapis i, segons les dimensions de l’espai a intervenir, una escala, una bastida o una grua:

Mho Dueñas

L’artista reconeix que la idea d’aquesta nova creació ja la té present des que Eduardo Hermida la va convidar a tornar a Canido, el passat mes de juliol. Tot i això, diu que ha fet diferents dibuixos a partir dels quals sortirà l’obra definitiva, i que en el seu procés creatiu sol haver-hi “un 50% de preparació i un 50% d’improvisació”.

Mho Dueñas

Canido, un barri que ha reviscolat gràcies a l’art

Canido, aquest barri humil situat a la part alta de la ciutat de Ferrol, forma part ja de la seva “estructura creativa i vital. És la meva segona casa, és un lloc on hi he fet una família artística”. Recorda que “el barri va estar a punt de ser el primer en desaparèixer quan van tancar els estibadors i la ciutat va entrar en decadència”, però que gràcies a l’Eduardo Hermida, que va començar a pintar parets junt amb la seva filla, ara s’ha posat en valor”.

Mho Dueñas

Dueñas recomana tothom que destini un moment del seu temps a visitar Canido: “que tothom hi vagi, és un exemple a seguir”. Alhora, recorda que “a Martorell ja hem fet el pas de tenir murals a les parets” i reivindica que “l’art és una eina molt poderosa que hem de posar en valor. Sense art, el món no existiria. Canido n’és un exemple”.