L’Arxiu Municipal busca voluntaris per al projecte ‘Xarxes’ de recuperació de la història local i comarcal

3254
Arxiu Municipal de Martorell
Arxiu Municipal de Martorell

L’Arxiu Municipal de Martorell s’ha adherit al projecte ‘Xarxes’, que pretén recuperar el patrimoni comarcal a partir de la digitalització de documents antics, per construir una xarxa social històrica. A la primera fase s’han digitalitzat els padrons municipals previs a la informatització de l’administració per obtenir informació demogràfica i social del passat. A la segona, l’Arxiu cercarà la col·laboració de persones voluntàries, interessades en història local, per fer les transcripcions dels padrons a través d’una plataforma col·laborativa per Internet, coneguda en anglès com a crowdsourcing. Per aquest motiu, el proper dimarts, 15 d’octubre, tindrà lloc al Molí Empresa l’acte de presentació del projecte, a les 18.45h.

El projecte utilitza les tecnologies de visió per ordinador que permeten desenvolupar programes de reconeixement massiu de caràcters de lletra manuscrita i mecanoscrita per fer possible una transcripció automàtica o semiautomàtica dels documents digitalitzats. En el cas del ‘Xarxes’, el punt de mira són els padrons municipals antics. Així, des de fa tres mesos, l’Arxiu Municipal s’ha adherit a aquest projecte i ja ha digitalitzat tots els padrons municipals compresos entre l’any 1842 i el 1955.

L’arxivera municipal Andrea Rovira explica que aquesta tasca ha fet possible obtenir una informació molt valuosa per a reconstruir la història local, “saber noms i cognoms de la gent en cada moment, i on vivien exactament els nuclis familiars. Ens indica si hi havia famílies amb molts o pocs fills, les edats dels seus membres, els oficis, els moviments migratoris i, fins i tot, les defuncions entre un padró i el següent”. Un compendi d’informació que, assegura l’arxivera, “ajuda molt a l’hora de poder notificar la defunció i fer la cerca en arxius parroquials”.

Andrea Rovira, arxivera municipal

Un cop digitalitzats des de l’Arxiu Municipal tots els padrons de Martorell amb l’ajuda d’una computadora, arriba la segona fase, la crida de voluntaris que treballin aquesta informació digitalitzada. El Molí Empresa serà l’escenari de l’acte públic per captar col·laboradors i proporcionar-los les eines necessàries per participar del projecte.

Rovira explica que és molt assequible col·laborar amb el projecte Xarxes i ajudar així a conèixer la història de Martorell. Els voluntaris hauran de comprovar si els textos, siguin manuscrits o mecanografiats, estan correctes i no hi ha cap error un cop digitalitzats. Després, es treballarà tota aquesta informació per posar-la a disposició de tothom. L’arxivera comenta que “qualsevol persona pot ser voluntària partint de zero, és molt fàcil participar del projecte i es pot seguir a través d’Internet”.

Andrea Rovira, arxivera municipal

El projecte ‘Xarxes’ l’ha desenvolupat la Universitat Autònoma de Barcelona i hi treballen diverses institucions, com ara el Centre de Visió per Computador, el Centre d’Estudis Demogràfics i l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat. Per l’Arxiu Municipal de Martorell, participar-hi suposa “una gran oportunitat i un orgull”, ja que, segons Rovira, aquesta institució martorellenca és encara avui “molt desconeguda per a la majoria de la població, i busquem un projecte que ens faci visibles, alhora que aportem tot el que podem al nostre municipi, que és patrimoni de tots”.

Projecte Xarxes