L’Associació d’Assistència de Dones Agredides Sexualment (AADAS) serà la beneficiària del total de recaptació en la venda de les postals de la mostra 08760 PostArt . Aquesta entitat, especialitzada en abordar les violències sexuals, fa atenció psicològica i assessorament legal totalment gratuïts a dones d’arreu de Catalunya. El comptador s’ha posat a zero des d’aquest vespre, arran de la inauguració de la mostra de postals a El Círcol.
AADAS neix a finals dels anys 80 arran del cas d’una noia violada. Dos ateneus llibertaris es van organitzar per ajudar-la i donar-se suport mutu en aquesta temàtica, i poc després -l’any 1991- es constituïen legalment.
“Som una entitat de base i que oferim un servei necessari i completament gratuït de psicologia i amb una advocada que porta els casos”, destaca Maria Sellés, una de les coordinadores d’AADAS que ha assistit a la inauguració. L’entitat té seu a Sants, atén dones d’arreu i “som l’únic servei especialitzat que existeix en violències sexuals”, ha explicat.
Reproductor d'àudioMaria Sellés, coordinadora d'AADAS
AADAS rep cada dia la trucada d’una dona violada que els demana ajut. Sellés destaca que “tenim una perspectiva totalment feminista. En tots els anys que portem hem constatat que en els casos d’agressions tractats, el 100% dels agressors eren homes”. Tot i això, matisa que a la banda de les víctimes “tot i que un percentatge altíssim són dones, també hi ha homes agredits i que no són atesos a cap servei públic. Nosaltres els donem suport, també”.
Reproductor d'àudioMaria Sellés, coordinadora d'AADAS
Sallés ha reflexionat al voltant del fet que “ara que el moviment ha avançat tant i s’institucionalitza la lluita feminista, la de carrer i de base està morint”. Considera que “les dues lluites són necessàries” i denuncia la precarietat en la que treballen: “La principal subvenció que ens arriba des de la Generalitat ens ha estat denegada els dos darrers anys”, i que fins i tot “les treballadores hem estat sis mesos a l’atur però seguint treballant, com a voluntàries, perquè a aquestes dones no les atenen a cap altre lloc”.
La coordinadora recalca que “estimem que amb els donatius es podria cobrir l’atenció psicològica d’una dona durant tot un any”.
Reproductor d'àudioMaria Sellés, coordinadora d'AADAS
Donació mínima de 15 euros per cada postal artística
L’exposició la composen 250 postals, creacions artístiques que artistes d’arreu van fer arribar per correu postal, al llarg de 2021, a la direcció d’El Círcol. Belén Leiva, regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Martorell, ha animat tothom a adquirir “tant postals com rajoles per a causes tan necessàries com aquesta i associacions que fan tanta feina. Què menys que donar-los un cop de mà”, ha dit.
Reproductor d'àudioBelén Leiva, regidora d'Igualtat de l'Ajuntament de Martorell
En la primera edició del certamen, l’entitat organitzadora -l’Associació d’Artistes Plàstics de Martorell- l’ha tematitzat “al voltant de la dona com a subjecte i no com a objecte, que és com s’ha vist durant milers d’anys a l’art”, tal i com ha explicat la integrant de l’organització Mho Dueñas.
L’artista martorellenca ha convidat tothom a visitar l’exposició i adquirir alguna de les postals o rajoles. per a fer-ho, “només cal que escanegeu el Codi QR que apareix en un plafó de l’exposició, i que enllaça amb l’entitat bancària en la que s’ha de fer l’ingrés”. El donant ha d’aportar les seves dades i afegir el número de la postal que es vol quedar, i fer l’aportació econòmica al preu mínim de 15 euros per cada postal, i de 25 per a les rajoles.
Reproductor d'àudioMònica Dueñas, membre de l'Associació d'Artistes Plàstics
Nombroses persones s’han apropat a la inauguració, amenitzada musicalment pel grup local El Cant de les Ofèlies.
L’exposició es podrà visitar de dilluns a divendres de 09.00 a 15.00h i les tardes de dilluns a dijous de 17.00 a 19.30h, fins el 30 d’abril. També romandrà oberta durant la Fira de Primavera.