Voluntaris de l’Associació de Malalts d’Alzheimer de Martorell van fer, dissabte passat, una qüestació al carrer per recaptar fons contra la malaltia. Hi van comptar amb el suport de l’alcalde Xavier Fonollosa, la regidora de Serveis Socials i Joventut, Cristina Dalmau, i altres regidors de l’equip de govern. L’acció es va encabir en el programa d’actes per commemorar el Dia Mundial de l’Alzheimer.
Una desena de guardioles van recollir fons a favor de l’Associació de Malalts d’Alzheimer, a través de taules, informatives i petitòries, instal·lades al carrer de l’Aigua de La Vila, a la plaça de la Rosa del Vents de Buenos Aires, al davant de l’Hospital Sant Joan de Déu, al davant del Mercat Municipal de la rambla de les Bòbiles i a la plaça de Frederic Duran.
Jordi Lucas, president de l’associació, ha declarat que “es van recaptar 3.003 euros, una xifra superior a l’any passat, per això volem donar les gràcies a Martorell per la seva generositat; sabem que setembre és un mes complicat”. La vocal de l’entitat Paquita Esputxe ha assegurat estar “feliç perquè el poble ens ha ajudat molt, volem donar les gràcies, sobretot, als voluntaris”.
La qüestació va ser l’acte final d’un programa ple d’activitats per commemorar el Dia Mundial de l’Alzheimer (21 de setembre), efemèride promoguda per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Alzheimer’s Disease Internacional (ADI), per donar a conèixer les conseqüències de la malaltia.
Dimecres, la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, va obrir el Cicle de Lletres i Salut amb la conferència Anar acomiadant-se d’algú. Poesia i Alzheimer. Hi va comptaramb la col·laboració de Sònia Moll i Joan Elies-Adell. L’activitat va tenir lloc a la Biblioteca Martorell. En finalitzar, es va procedir a l’encesa de l’enllumenat de color verd del pont d’Anoia i la lectura del manifest, a càrrec de la regidora de Serveis Socials i Joventut, Cristina Dalmau, qui va reivindicar “la importància de prevenir l’aparició de la malaltia, actuar en els casos en què ja ha estat diagnosticada i pal·liar les conseqüències psicosocials, sanitàries i econòmiques que ocasiona en pacients, cuidadors, familiars i societat. Es vol garantir la millor de les cures en l’entorn familiar, que aquestes tinguin com a centre a la persona i la normalització d’aquesta tasca”.
L’entitat local va presentar dijous una activitat adreçada als més petits amb l’explicació del conte Quin cap! per a infants a partir de 5 anys (Biblioteca). Divendres es va projectar (Centre Cultural) la pel·lícula Sempre Alice del director Richard Glatzer i Wash Westmoreland. Posteriorment, es va fer un col·loqui amb el Dr. Domènech Gil, cap de la unitat de diagnòstic del deteriorament cognitiu de l’Hospital del Sagrat Cor de Martorell i la infermera del consultori La Vila, Àngels Lopez Hita.
112.000 casos a Catalunya
L’Alzheimer és una malaltia progressiva i degenerativa de les cèl·lules cerebrals que provoca un deteriorament de la memòria, el pensament i la conducta de la persona. Esdevé la principal causa de demència, un conjunt de símptomes que actualment afecten prop de 47 milions de persones arreu del món, segons les dades de l’Informe Mundial sobre l’Alzheimer 2015. A Catalunya hi ha aproximadament unes 112.000 persones que conviuen amb aquesta malaltia.