L’associació Intercultural Revelación Karumanta ha acomiadat l’any aquest diumenge amb una festa folklòrica a l’amfiteatre del passeig de Catalunya. Els participants han gaudit d’exhibicions de caporales i altres danses bolivianes, i han degustat xocolata calenta i salteñas. A més, s’hi han lliurat diplomes de reconeixement als socis per la tasca desenvolupada durant l’any.
Constituïda formalment com a entitat ara fa un any i mig, Karumanta vol potenciar la seva participació en festivitats locals com el Carnaval, la Festa Major, la Trobada d’Entitats, el Fem Dansa o el Dia de la Cooperació. El seu president Antonio Miguel Peña afirma que la intenció és donar-se a conèixer i crear filials a d’altres poblacions catalanes.
Porteu un any i mig constituïts formalment com a associació, i tres com a grup folklòric.
Sí, portem tres anys sent un grup folklòric caporal, però fa un any i mig que ens vam registrar a l’Ajuntament amb tota la documentació. A Martorell som els pioners i fundadors de l’entitat, però el nostre objectiu és aconseguir filials a d’altres municipis. Estem treballant fort per donar-nos a conèixer i ser més grans.
Aquest any heu estat convidats, per primera vegada, a la Trobada d’Entitats durant la Festa del Roser.
Sí, vam ser convidats per primer cop. Ens van donar la benvinguda i vam estar molt agraït a l’Ajuntament per obrir-nos les portes i poder participar-hi amb tota la resta d’entitats. A més, el passat 15 d’agost vam ser convidats a actuar en la Missa del Dia de l’Assumpció a l’Església de Santa Maria i vam ser molt aplaudits. També hi participàvem per primera vegada i la resta de grups martorellencs ens van acollir molt bé. Em sento molt afortunat de pertànyer a Martorell i de representar-lo.
Què significa ‘Karumanta’?
És quítxua i significa “qui ve de lluny”.
Quines activitats realitzeu durant l’any?
Generalment ballem el caporal, però volem arribar a formar un ballet amb diferents balls populars bolivians: la cueca, la diablada o els tincus. Fem assajos per preparar les coreografies que després representem a les festes, principalment, al Carnaval. També fem reforç escolar amb els membres més joves de l’entitat.
Quin és l’origen del ‘caporal’?
És una dansa boliviana, un ball típic amb una vestimenta molt acolorida i particular. Els indígenes el ballaven amb unes màscares i un fuet, tot fent una mofa del seu caporal. És una celebració de la llibertat i de l’abolició del colonialisme.
Avui heu fet una festa a l’amfiteatre del passeig de Catalunya. En què ha consistit?
Hem fet una xocolatada per festejar el Cap d’Any i la tasca realitzada per tots els socis durant el curs. Ens hem donat a conèixer i hem fet inscripcions gratuïtes a tot el qui ha volgut adherir-se a la nostra associació.
Quins projectes de futur teniu?
El més immediat és la participació al Carnaval, una festa en la qual sempre ens impliquem molt. Esperem poder guanyar algun premi aquest any. A més, hem presentat a la Regidoria de Cultura una proposta per celebrar ‘La Precarnavalera’ amb una trentena de grups folklòrics de tota la demarcació de Barcelona. A Bolívia és l’avantsala del Carnaval, per escalfar motors.
Reproductor d'àudioEntrevista Antonio Miguel Peña, president Intercultural Revelación Karumanta