L’Associació per la Salut Mental aborda en una xerrada el Trastorn Límit de la Personalitat

348
Xerrada-col·loqui sobre el Trastorn Límit de la Personalitat (TLP) de l'Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord

L’Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord ha celebrat aquest dimarts una xerrada-col·loqui per parlar del Trastorn Límit de la Personalitat (TLP). Ho ha fet dins de la programació d’actes del Dia Mundial de la Salut Mental, en un acte obert a tots els públics que s’ha celebrat a la Biblioteca Francesc Pujols. Hi ha participat el psicòleg d’ITL Limit Xero Gasol i alguns testimonis, que han compartit experiències en primera persona.

L’acte tenia com a objectiu que la població tingui una visió propera i real del que significa viure i conviure amb el Trastorn Límit de Personalitat (TLP). Una de les problemàtiques en salut mental més incapacitants que hi ha, però alhora de les més desconegudes.
Tal i com descriu Víctor Munner, educador de l’entitat organitzadora, la cita ha ofert “una visió profunda del TLP, per educar el públic a reduir estigma i aportar eines per millorar la convivència i suport a les persones afectades”.

Víctor Munner, educador de l'Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord
Xerrada-col·loqui sobre el Trastorn Límit de la Personalitat (TLP) de l’Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord

Munner ha destacat la presència del psicòleg Xero Gasol, un professional del sector “de dilatada experiència en la TLP i en la gent que pateix el transtorn”. La seva intervenció, junt amb la dels testimonis, ha servit per explicar “vivències, experiències, reptes, estratègies d’autocura i com el suport emocional i social té un impacte en la millora i recuperació”.

Una cita per parlar del TLP, transtorn mental “que afecta la manera en com la persona veu i experimenta el món. Es caracteritza per una inestabilitat emocional, relacions interpersonals inestables, problemes amb la identitat pròpia i descontrol d’impulsos, entre d’altres”, enumera l’educador. Afegeix que té “una simptomatologia variable, depèn de cada persona: amb canvis d’humor sobtats, dificultats en la regulació de les emocions, pors intenses a l’abandonament, impossibilitat en el comportament i en ocasions pensaments i comportaments autodestructius”.

Quant al moment d’aparició, explica que “generalment comença a manifestar-se a finals de l’adolescència i principis de l’edat adulta, tot i que els símptomes poden aparèixer més tard, quan els diagnòstics solen ser molt més precisos”.

Víctor Munner, educador de l'Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord

No hi ha un perfil únic de persona més propensa al trastorn, però “un trauma infantil, una negligència o un abús poden generar més possibilibilitats de desenvolupar-lo. Igualment, els factors biològic i genètic també poden influir”, apunta Munner.

Víctor Munner, educador de l'Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord
Xerrada-col·loqui sobre el Trastorn Límit de la Personalitat (TLP) de l’Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord

El missatge més esperançador vers la TLP és que “té un alt percentatge de recuperació o millora. Amb el tractament i l’acompanyament, és possible una millora significativa i una major estabilitat emocional, i es pot arribar a tenir una vida equilibrada amb el suport adequat”.

Des de l’Associació s’està fent en els darrers anys “una feina molt important en la didàctica i en la comprensió del TDP perquè hi ha molta més conscienciació i sensibilització social. Però queda molt de camí per córrer, per reduir l’estigma”. Munner reclama “més recursos públics i més formació de professionals” i que entre tots “li donem veu”.

Víctor Munner, educador de l'Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord

L’Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord treballa en aquesta línia des de fa quasi un quart de segle: “l’any vinent farem 25 anys donant suport en salut mental”, apunta Munner, que anima a tothom a rebre “informació, assessorament i orientació trucant al 676 71 11 50 o al correu electrònic associacio@salutmentalblln.org. Fem trobades gratuïtes i estem a disposició de qui ens necessiti per donar suport en salut mental”.