L’Equip d’Atenció Primària (EAP) de Martorell organitza una xerrada sobre alimentació saludable dels 0 als 3 anys i un taller de primers auxilis en cas d’ennuegament. Una activitat oberta a tothom que tindrà lloc aquest proper dijous, 12 de desembre, a les 17.00h, a la Biblioteca Francesc Pujols.
La dietista i nutricionista de l’EAP de Martorell, Mireia Cabrera, serà l’encarregada de parlar sobre alimentació de 0 a 3 anys, tot recomanant la dieta mediterrània. Parlarà de les freqüències de consum setmanal dels aliments en les diferents edats, que varien dels 0 als 6 mesos, i quan començar a introduir l’alimentació sòlida.
La nutricionista aconsellarà el mètode del plat, que “es basa en què el 50% d’aquest hauria d’omplir-se de verdures o vegetals, acompanyades amb un 25% de proteïnes i un 25% de carbohidrats, que en aquestes edats poden ser pasta o pa integral”. Actualment, “les recomanacions de llegums també estan augmentant a tres o quatre cops a la setmana”.
Reproductor d'àudioMireia Cabrera, dietista i nutricionista EAP Martorell
La dietista també informarà sobre el Baby-Led Weaning, una tècnica que s’aplica al procés d’inici de l’alimentació, juntament amb la lactància materna. Aquest mètode acostuma a aplicar-se a partir dels 6 mesos, quan el nadó és capaç de mantenir una postura dreta sense suport i pot agafar amb la mà un tros d’aliment de la mida d’un dit i endur-se’l a la boca.
Amb aquest mètode és el nadó qui dirigeix el procés de canvi cap a l’alimentació variada, menjant de manera autònoma amb les mans. “Es basa en donar els aliments sòlids a trossos que puguin agafar amb la mà i així menjar-los directament. Això permet que el nadó comenci a distingir textures, formes i olors, fent més agradable i autodidacta l’experiència de l’alimentació complementària”.
Reproductor d'àudioMireia Cabrera, dietista i nutricionista EAP Martorell
Posteriorment, la infermera de l’EAP de Martorell, Anna Garcia, oferirà el taller de primers auxilis. “Farà una demostració pràctica sobre com s’ha d’actuar en cas d’ennuegament del nadó, no només amb l’alimentació, sinó també amb joguines o objectes petits. Serà, doncs, una activitat ben complerta perquè les famílies es puguin endur una idea general de consells sobre alimentació i sobre com evitar ofegaments”.
Reproductor d'àudioMireia Cabrera, dietista i nutricionista EAP Martorell
Per altra banda, l’EAP de Martorell té previst obrir, a partir de gener, diversos grups dinàmics per parlar d’alimentació saludable, de pèrdua de pes i de malaltia renal crònica en estadis primerencs. Sessions d’una hora, aproximadament, durant dos mesos, amb grups concertats prèviament a demanda.
Mireia Cabrera apunta que des de l’EAP “fa tres anys que oferim aquest tipus de sessions de diverses temàtiques per intentar donar a la població recursos que donen bons resultats i potencien l’efecte d’ajuda”.
Reproductor d'àudioMireia Cabrera, dietista i nutricionista EAP Martorell
Els interessats en participar-hi han d’apropar-se al Centre d’Atenció Primària (CAP), a l’avinguda de les Mancomunitats Comarcals, 9, o bé trucar per telèfon al 937 755 103 per ser inscrits prèviament si acompleixen els requisits.