Ràdio Martorell. Foto: F. Xavier Borràs
Ràdio Martorell. Foto: F. Xavier Borràs

Ràdio Martorell 91.2 FM se suma aquest dijous, 13 de febrer, a la 9a commemoració del Dia Mundial de la Ràdio amb una programació especial. L’efemèride va ser proclamada l’any 2011 pels estats membres de la UNESCO i adoptat per l’Assemblea General de les Nacions Unides l’any 2012. Aquest dia busca destacar el poder de la ràdio com a plataforma d’educació i promoció de la llibertat d’expressió i del debat públic. La ràdio continua sent el mitjà més consumit a nivell mundial, i pot donar forma a l’experiència de la diversitat d’una societat.

Aquest 2020, la UNESCO fa una crida a les emissores de ràdio perquè defensin la diversitat, tant a les redaccions com a les ones. Aquesta edició del Dia Mundial de la Ràdio es divideix en tres subtemes principals: apostar pel pluralisme, fomentar la representació de diversos grups socials a les redaccions, i promoure la diversitat de continguts editorials que reflecteixin la varietat de públics.

Coincidint amb la celebració, Ràdio Martorell ofereix una programació especial plena de sorpreses i referències a la història d’aquest mitjà intangible. Al programa Mil Moments Musicals, presentat per Assumpta Mera, podran sentir, a les 10.00h, radioteatre amb l’obra Romanços radiofònics escrita per Carles Mollon i interpretada per locutors i oients de la casa.

A les 11.00h, el Martorelletres de Josefina Canals rebrà la visita de Francesc Xavier Borràs, periodista i autor del llibre La Ràdio a Martorell. A les 12.00h, s’emetrà Enganxa la ràdio, produït per La Xarxa de Comunicació Local. El programa fa un recorregut per la història d’aquest mitjà, especialment en l’àmbit local, i la seva capacitat d’adaptar-se als canvis tecnològics i socials. Conduït per Dídac Boza, Núria de José i Anna Muñoz, comptarà amb la participació de veus conegudes que han començat a la ràdio local.

Per què ho fem això, amb Cisco Sáenz de Pablo i Miquel Vives, tractarà l’aparició i evolució de la ràdio, a partir de les 16.00h. Especial atenció a aquest dia destinaran també els programes Martorell a debat, a les 19.00hla tertúlia ciutadana conduïda per Jaume Monés; Rosebud, l’espai de cinema amb Quim Parera, a les 20.30h, i el musical Sac de sons de Xavier Gargallo, qui oferirà un especial amb entrevista a la banda tribut Echos of Pink Floyd, a les 21.00h.