Toni Albiol, de l’Enoteca Divins, reconegut com a Millor Sommelier de Catalunya 2023

1600

Toni Albiol, director tècnic, gerent i sommelier de l’Enoteca Divins de Martorell, s’ha proclamat Millor Sommelier de Catalunya 2023, un títol que concedeix l’Associació Catalana de Sommeliers. Va ser aquest dilluns en un acte celebrat al Club Nàutic de Salou, després d’una jornada sencera de fase final de concurs a Reus. El primer lloc dona a Albiol el bitllet per representar Catalunya al concurs estatal, els dies 19 i 20 d’abril.

Albiol va ser reconegut en una cerimònia presidida per la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, i per Anna Vicens, presidenta de l’entitat organitzadora. També es va premiar a les finalistes Anna Casabona -sommelier i delegada comercial de Juvé&Camps, responsable del càtering i botiga de vins El Rebost i treballadora al Celler Capçanes-, i Marta Cortizas, del Celler de Can Roca.

La competició es va iniciar dilluns al matí a La Llotja de Reus amb una fase classificatòria amb 17 aspirants a la recerca de tres places per a la final. Una fase que era el sumatori d’una part teòrica, una de pràctica i una prova de comercialització d’un producte a cegues davant experts.

La part teòrica incloïa 60 preguntes de totes les branques de la sumilleria -vinicultura, enologia, geografia vinícola, tecnologia i servei i coneixement de productes-. La pràctica consistia “en un tast descriptiu per identificar dos vins a cegues, fent-ne tota la nota de tast: l’anàlisi visual, gustatiu, olfactiu, els maridatges gastronòmics, analitzar conservació, temperatura de servei, copa de servei idònia i identificar el tipus de vi tastat a cegues, la DO i si té o no barrica i l’anyada”, descriu Albiol.

Toni Albiol, sommelier de l'Enoteca Divins

Després de dinar es van anunciar els tres primers classificats, que al llarg de la tarda es van sotmetre a diverses proves en directe a El Círcol de la capital del Baix Camp, amb públic i professionals com ara Pitu Roca, o la presidenta de l’INCAVI Alba Balcells.

“A la final vam haver d’identificar de dos vins i tres licors i productes destil·lats. Vam fer una decantació en espelma i la prova de la carta errònia, en la que ens van ensenyar per pantalla 20 vins del món i vam haver d’endevinar la varietat i el tipus de terra on es planta. També ens donen 3 productes i has de proposar al jurat una marca relacionada, i fer la presa de comanda com si estiguessis en un restaurant d’Estrella Michelin, amb el servei d’aperitiu, d’aigües, de pa i tot el menú i els has de fer tot el maridatge de vins. Al final els has d’oferir els tes o cafès i els puros…”.

Toni Albiol, sommelier de l'Enoteca Divins

El sommelier martorellenc destacava estar molt il·lusionat amb aquest reconeixement: “Ja em pensava que em feia grani que ho tenia difícil, però això ha sigut com un revival!”, i reivindicava “la figura dels sommeliers de botiga especialitzada, que també tenim una gran responsabilitat en la prescripció dels vins als nostres clients i que crec que cal posar-ho en valor”.

Recordava també que “des de fa uns 15 anys que no aconseguia un títol, quan l’any 2009 vaig fer tres finals nacionals i en vaig guanyar una, i el 2010 em van reconèixer com a professional del vi revelació d’Espanya”. Tot i que l’experiència i el bagatge sumin en aquests certamens, reconeix que “els joves pugen molt preparats”.

Toni Albiol, sommelier de l'Enoteca Divins

Ara, al campionat estatal

Albiol -que l’any passat ja havia estat tercer al certamen- representarà de nou Catalunya al concurs ‘Mejor Sumiller de España’ junt amb Casabona i Cortizas i també Audrey Doré (Millor Sommelier de Catalunya els anys 2017 i 2019) i Ton Colet, guanyador de l’any passat. L’any passat va finalitzar desè.

Una prova que, per Albiol, “serà molt diferent, ja que canvia molt la orientació que li donen a les proves. Per exemple, l’any passat no van posar cap pregunta sobre els vins de Catalunya, tot i tenir més d’una desena de denominacions d’origen. Però enguany ni en les proves teòriques ni pràctiques hi surt cap vi català. És una cosa que fa reflexionar”, concloïa.