Les excavacions del CEM confirmen un antic camí d’accés al monestir de Sant Genís de Rocafort

726
Vista del recorregut del camí d'accés al peu de la muralla, des de la passera cap a l'oest, on s'ha centrat la campanya d'estudi de 2023. (Foto: CEM)

El Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) ha confirmat l’existència d’un antic camí per accedir al monestir de Sant Genís de Rocafort. Aquesta és la conclusió principal dels investigadors després de la sisena campanya d’excavacions. S’ha dut a terme del 2 al 16 d’octubre a l’entorn del recinte.

Els treballs d’enguany, centrats a la part inferior i exterior del monestir -la cara sud-, han identificat i documentat les estructures del camí d’accés, que en època medieval es feia per aquest costat i des de la carena de la serra de l’Ataix. En concret, a través d’una passera de fusta i d’un camí que resseguia el peu de muralla des del sector sud i cap a l’oest.

“Ara podem confirmar que era així”, comenta el vicepresident del CEM, Alfred Mauri. I afegeix que “en les properes setmanes generarem el model 3D de tot el sector del turó, per analitzar de manera detallada totes les evidències documentades”. Més enllà de l’interès històric, explica, “s’obre la possibilitat que en un futur aquest traçat del camí es pugui recuperar, oferint itineraris que ens ajudin a descobrir els valors històrics, culturals i naturals de l’entorn de Sant Genís i de la serra de l’Ataix”.

Alfred Mauri, vicepresident del CEM
A primer terme podem veure el retall a la roca en forma de U a l’extrem del punt on s’ancorava la passera de fusta. (Foto: CEM)

Sortides, presentacions i visites guiades abans de tancar l’any

El CEM està acabant de programar activitats a tomb de la Setmana de la Ciència i de la Setmana de la Pedra Seca.

La primera se celebra del 10 al 19 de novembre. Mauri explica que “hi farem coincidir la 9a sortida geològica del cicle ‘Quan Martorell no hi era'”. Un itinerari de geologia urbana, on s’analitzaran “els objectes naturals tallats, polits i preparats que s’usen com a part de parets, terres i taulells. Identificarem els diferents elements petrològics, per reconèixer els que formen les roques a través de les seccions polides del patrimoni arquitectònic”. La sortida estarà comandada per l’arqueòleg Josep Maria Tella, i la data exacta de celebració és pendent de concretar.

Alfred Mauri, vicepresident del CEM

La 4a Setmana de la Pedra Seca -del 24 de novembre al 3 de desembre- inclourà la presentació de l’estudi fet pel CEM a la serra de l’Ataix i Les Torretes aquest any. “Hem documentat un bon nombre de barraques de vinya, marges i altres elements edificats amb aquesta tècnica, amb aixecament de plànols, fotografies, models digitals 3D i estudis a partir de la documentació i de la informació oral”, comenta Mauri.

L’arqueòleg afegeix que els resultats posen al descobert “tot un món de coneixement tradicional, i mostren un patrimoni desconegut que és testimoni d’una història agrària de Martorell molt poc coneguda”. La presentació -amb data a concretar- s’acompanyarà d’un itinerari de la Pedra Seca a l’igual que l’any passat, tot i que amb una ruta diferent.

Alfred Mauri, vicepresident del CEM

Aquesta activitat ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Martorell i de l’Institut Ramon Muntaner, la col·laboració de l’ADF Martorell, del Motor Club Micorella i de “diverses persones que ens han ajudat mentre fèiem el treball de camp”.

Imatge aèria d’una de les barraques de vinya i el conjunt de marges que l’envolten, a la serra de l’Ataix. (Foto: CEM)

El CEM recorda que és oberta fins el 10 de desembre l’exposició Històries de llibres des de la Biblioteca Bujons de Martorell, i que s’han programat dues visites comentades els dies 12 de novembre i 3 de desembre -a les 12.00h-. L’horari d’obertura és els dijous i divendres de 18.00 a 20.00h i els dissabtes, diumenges i festius de 12.00 a 14.00h.