Les persones amb discapacitat reclamen un món més fàcil d’entendre

695

Avui, 3 de desembre, és el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. El Centre Ocupacional (CO) de Can Serra i del Centre Especial de Treball (CET) Can Cases han organitzat aquesta tarda, a la plaça de les Cultures i a l’Auditori Joan Cererols, un acte per commemorar-ho, sota el lema ‘Per un món fàcil d’entendre’.

Tres persones del CO Can Serra i una del CET Can Cases han llegit el manifest, junt amb la regidora de Benestar Social i Mitjans de Comunicació, Cristina Dalmau, acompanyada de la regidora d’Igualtat, Remedios Márquez. Un alumne de l’Escola Municipal de Música ha interpretat una peça al piano. Seguidament, s’ha escenificat La Conversa i s’ha projectat el curtmetratge Prohibit parlar de flors, escrit i interpretat per les persones de Can Serra.

El manifest de les persones amb discapacitat intel·lectual vol reclamar el seu dret a entendre el món com qualsevol altre ciutadà. “L’accessibilitat cognitiva fa que el món sigui fàcil d’entendre. Per això, és important i s’ha de garantir”. Una accessibilitat que també beneficia altres persones amb dificultats de comprensió. “Això vol dir que qualsevol persona, tingui la discapacitat que tingui, pot participar de la societat amb les mateixes oportunitats”.

El text especifica que “algunes de les coses que ajuden a millorar l’accessibilitat cognitiva són el disseny universal, els senyals dels espais, els suports en la comunicació, els pictogrames i la lectura fàcil”.

També denuncia que “encara hi ha textos, espais i webs difícils que no ens permeten gaudir dels nostres drets. Per exemple, el dret a la cultura, a la justícia i a la salut. És per això que reivindiquem que l’Administració impulsi plans d’accessibilitat cognitiva en àmbits com la salut, el treball, la justícia, l’educació, la cultura, la política, entre altres”.

Manifest 'Per un món fàcil d'entendre'

Per això, es demana que es destinin “més diners i recursos per avançar en l’accessibilitat cognitiva, que es compleixin i es facin complir les mesures concretes d’accessibilitat cognitiva que inclou el Codi d’Accessibilitat, i que es creïn equips professionals experts en l’accessibilitat cognitiva, que han de tenir persones validadores amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament”. Tot plegat, com conclou el manifest, “per un món més accessible on tots i totes entenguem la informació”.