El José Echegaray participa en la Nit Europea de la Recerca amb una xocolatada científica

336

L’Escola José Echegaray se suma a la Nit Europea de la Recerca. Divendres, 27 de setembre, de 17.00 a 19.00h, organitza una xocolatada científica amb el lema ‘La natura té superpoders?’ al Centre Cultural. El centre escolar forma part de l’aliança Magnet, impulsada per la Fundació Bofill i l’ICMAB-CSIC, que promou la ciència entre l’alumnat.

La cita comptarà amb la conferència ‘Els materials de la naturalesa i la bio inspiració en els materials’ a càrrec d’Anna Crespi, de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB)-Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

També hi haurà tallers per a infants de 3 a 11 anys. ‘Busca l’inspirador’, un joc de parelles on els participants hauran de relacionar objectes amb els seus inspiradors naturals. ‘Les sorres del món’ observació de diferents tipus de sorres (de platja, volcàniques, de deserts) i experiments per identificar carbonats amb vinagre, minerals magnètics amb imants, i components biogènics amb un microscopi. ‘Toca i endevina’ reconèixer diferents materials naturals (animal, vegetal, mineral) només amb el tacte, sense veure’ls.

‘Les propietats dels materials naturals’ per explorar la hidrofobicitat d’algunes verdures, la iridescència i magnetisme d’alguns minerals, la fluorescència dels espinacs, i la resistència dels ous. ‘Geometria de la natura’, descobriment de les formes geomètriques presents en la natura. Tots els participants dels tallers rebran un tiquet que podran bescanviar per un gotet de xocolata.

“Iniciem el curs amb una activitat molt motivadora. Ens impregnem de ciència i la compartim aquest divendres, conjuntament amb l’ICMAB”. “Al llarg de tot el curs, a la nostra escola desenvoluparem la temàtica de la bioinspiració dels materials de la natura. És a dir, aquells materials que la natura té de manera molt sabia i que han inspirat els humans, com per exemple el velcro, entre molts d’altres exemples”, explica la directora de l’Escola José Echegaray, Cristina Dalmau.

Cristina Dalmau, directora Escola José Echegaray

“El nostre partner és l’ICMAB, expert en aquests temes. Per a nosaltres és tot un luxe caminar de la seva mà en aquest projecte. Ells han preparat, conjuntament amb els alumnes de 6è, aquesta activitat. Hi ha haurà una conferència, tallers infantils i, per acabar d’amenitzar-ho, una petita xocolatada”, afegeix Dalmau.

Cristina Dalmau, directora Escola José Echegaray

Aquesta és una de les 250 activitats divulgatives que, del 7 de setembre al 4 d’octubre tenen lloc a Catalunya, amb motiu de la Nit Europea de la Recerca. Investigadors i investigadores de més de 50 entitats científiques de tota Catalunya oferiran xerrades, tallers, jocs, experiments i moltes altres activitats gratuïtes per a tots els públics.

L’Escola José Echegaray hi pren part com a centre de l’aliança Magnet. Un dels pilars principals per estructurar els projectes del centre és el treball científic en entorns significatius motivadors. Per aquest motiu el centre estructura els projectes a partir d’activitats que possibilitin la creació d’hipòtesis, l’observació de fenòmens, les situacions d’experimentació i la creació de conclusions que estructuren els aprenentatges.

L’aliança Magnet amb l’Institut de Ciències dels Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) els permet ampliar i integrar els coneixements a l’escola a través del pensament i la metodologia científica, per passar de l’experimentació a la indagació.