L’Escola Vicente Aleixandre rep menció al premi Sambori pel projecte ‘Un pont, un diable i una velleta’

648

Els alumnes de 1r de Primària de l’Escola Vicente Aleixandre han rebut una menció especial al Premi Sambori d’Òmnium Cultural amb el projecte Un pont, un diable i una velleta. La iniciativa del centre educatiu martorellenc ha estat una de les mencionades d’entre el total de presentades -més de dues-centes- d’arreu dels territoris de parla catalana, i destacat de l’àmbit del Pla de Montserrat. El Sambori promou la creació artística, l’empoderament cultural, el sentiment de pertinença comunitari i l’ús de la llengua catalana.

Els alumnes han fet una recerca al voltant de la llegenda del pont del Diable per conèixer els seus protagonistes -la Velleta, el Diable i el Pont-, una immersió en les figures festives locals que els representen, i finalment un treball per mostrar a les seves famílies.

D’aquesta manera, s’ha “apropat la cultura popular als infants, per a que coneguin coses del seu entorn proper, i fent-ho d’una manera lúdica, fent-los protagonistes i motors actius del treball de recerca i aprenentatge”, explica la professora Jessica Gómez. Ella mateixa comenta que el primer pas va ser “contactar amb el Centre de Recursos Pedagògics, que ens va portar una maleta amb miniatures dels capgrossos, els gegants i les bèsties”.

Jessica Gómez, profesora de l'Escola Vicente Aleixandre

Tot seguit, “vam demanar la col·laboració de dues mestres de l’escola: la Maria Josep va explicar als alumnes la llegenda del pont del diable, i la Núria els va introduir en el món dels Diables de Martorell, ja que forma part de la Colla”, explica la Jessica.

A continuació, la classe va anar d’excursió a La Vila, per conèixer les fonts, el pont i La Caserna, on van veure totes les figures festives en el seu tamany real, abans de preparar uns murals explicatius per mostrar a les seves famílies. Gómez destaca que “volíem que el projecte fos molt complet i significatiu pels infants, i hem comprovat que els nostres alumnes s’han sentit molt motivats a l’hora de realitzar-lo”.

Jessica Gómez, profesora de l'Escola Vicente Aleixandre

Atresorava aquest entusiasme una de les alumnes, la M.A, qui reconeix que “ens ha agradat molt el projecte i hem après moltes coses”.

M.A., alumna de 1r de l'Escola Vicente Aleixandre

El Sambori incentiva la creació de propostes artístiques i culturals de creació i autoria col·lectives, buscant que siguin eines de transformació social, generadores d’oportunitats educatives i en lluita contra la segregació escolar.

L’any passat, el centre martorellenc ja va rebre la mateixa menció. Aleshores, amb el treball audiovisual titulat El poble que ens veu créixer, sobre els orígens de Martorell.