#ExperienciaINCIBE arriba a l’Espai Jove per capacitar en ciberseguretat a la ciutadania

298
Experiència INCIBE

L’estand #ExperienciaINCIBE s’ha instal·lat avui i demà a l’Espai Jove de Martorell. L’Instituto Nacional de Ciberseguridad de España (INCIBE), entitat dependent del Ministerio para la Transformación Digital y de la Función Pública, ha posat en marxa aquest espai itinerant perquè la ciutadania aprengui ciberseguretat d’una manera lúdica.

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, i el regidor de Transició Digital i Sostenible, Javier González, entre d’altres regidors de l’equip de govern, han assistit aquest matí a la inauguració de l’estand, que està obert a visites grupals concertades, de 9.00 a 14.00h, trucant al 919 053 163 o escrivint a stand@incibe.es, i al públic general, de 16.30 a 19.30h.

#ExperienciaINCIBE vol sensibilitzar, conscienciar, educar, promoure i divulgar la ciberseguretat entre tots els usuaris. El foment de la cultura de la ciberseguretat s’ha convertit en un dels eixos centrals a desenvolupar per comptar amb una societat més coneixedora de les amenaces i desafiaments als quals s’enfronta.

Es tracta d’un espai que viatja per tot l’Estat en el qual la ciutadania (des de famílies i menors fins a públic sènior) i les empreses aprenen d’una manera lúdica la importància de dur a terme bones pràctiques a la xarxa.

“És una iniciativa molt interessant per a la població perquè ens permet aprendre jugant sobre què cal fer per treballar de manera responsable i segura en l’entorn digital, i tenir mecanismes d’autoprotecció”, ha dit el regidor Javier González.

Aquesta experiència “ens permet tenir eines per defensar-nos millor davant situacions no desitjades, com ara estafes, correus maliciosos o el robatori de dades personals. Des dels més petits a la gent gran, poden viure aquesta experiència divertida i lúdica”.

Reproductor d'àudio
Javier González, regidor de Transició Digital i Sostenible

González ha incidit que “no hem de veure la tecnologia com a enemiga, sinó com a aliada per treballar i per a moltes altres coses, ja que cada vegada estem en un entorn més digital”. Aquesta experiència “ens ajuda a tenir eines per interpretar millor què està passant a Internet”. “Educar i formar la ciutadania perquè estigui més preparada i sigui més conscient dels riscos que comporta”.

Reproductor d'àudio
Javier González, regidor de Transició Digital i Sostenible

Anton Sapera, treballador d’INCIBE, ha afegit que, a través d’aquest estand, es vol “prevenir i conscienciar la ciutadania sobre les amenaces i riscos d’Internet. Un àmbit que ens ajuda molt en el dia a dia, però també molt perillós”.

Reproductor d'àudio
Anton Sapera, treballador INCIBE

“A través de diversos jocs mostrem els riscos que ens podem trobar navegant a les nostres tauletes, ordinadors o telèfons mòbils”, i “insistim en no donar mai cap dada personal”.
La població encara necessita molta pedagogia en ciberseguretat perquè ” no és prou conscient dels perills i cal donar-ne visibilitat”, ha explicat.

Reproductor d'àudio
Anton Sapera, treballador INCIBE

A través d’aquesta iniciativa, que es desenvolupa en el marc dels fons del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, finançada per la Unión Europea (Next Generation, INCIBE vol elevar els nivells necessaris de cultura en ciberseguretat que qualsevol usuari ha de posseir per poder desenvolupar-se amb confiança i seguretat a l’era digital.

Nou canal d’avisos de ciberseguretat a través de WhatsApp

Precisament en matèria de seguretat a Internet, l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya ha posat en marxa aquest mes de març un nou canal d’avisos i alertes de ciberseguretat a través de WhatsApp. Es tracta d’una prova pilot que té per objectiu facilitar a la ciutadania informació de servei sobre estafes i problemes de seguretat a Internet que tenen una afectació massiva.

En els darrers anys, s’ha produït un increment important en les trucades fraudulentes, els correus electrònics i els missatges de text que intenten estafar la ciutadania. A més, s’han popularitzat altres amenaces cibernètiques fins ara minoritàries, com per exemple els fraus a través d’aplicacions de missatgeria com WhatsApp o Telegram, o a través de codis QR. Segons les dades del Ministeri de l’Interior, durant el 2024 es van denunciar a Catalunya 71.772 estafes cibernètiques, el que suposa gairebé 200 denúncies diàries.

Per tal d’arribar a un nombre més gran de persones, el canal d’avisos i alertes s’ha activat a través de l’aplicació WhatsApp, que la ciutadania de Catalunya utilitza de forma molt majoritària. A més, l’eina permet activar les notificacions del canal per estar informats en temps real i es pot seguir a través d’aquest enllaç.

A banda del canal de WhatsApp, les alertes i avisos de ciberseguretat es continuaran publicant a l’espai web i es difondran a través de les xarxes socials de l’Agència de Ciberseguretat.