'Joan Brossa: Escolteu aquest silenci'. Grisphoto
'Joan Brossa: Escolteu aquest silenci'. Grisphoto

L’exposició Joan Brossa: Escolteu aquest silenci es pot visitar, des d’aquest divendres i fins al 30 de juny, al Muxart Espai d’Art i Creació Contemporanis. Mostra l’obra polièdrica de Joan Brossa partint de tres eixos: el compromís, la transformació i la mirada reflexiva. La inauguració ha anat a càrrec de l’alcalde Xavier Fonollosa, el regidor de Cultura, Sergi Corral, i la vicepresidenta de la Fundació Joan Brossa, Glòria Bordons.

Escolteu aquest silenci és un poema de Joan Brossa escrit l’any 1963. Sintetitza tota una trajectòria projectada en diferents gèneres i disciplines, en un context històric convuls i contrari a la llengua en què s’expressava i a les seves idees (la seva obra es desplega entre 1938 i 1998).

El full de ruta del poeta és el de “caminar i oblidar”. I en aquest camí actua sempre de manera compromesa, transforma la realitat i condueix el lector o espectador cap a una reflexió crítica i irònica, amb uns elements mínims i senzills.

La vicepresidenta de la Fundació Joan Brossa, Glòria Bordons, ha explicat que hi veurem, de manera sintètica, tot Brossa: “el guerriller que s’enfronta a la seva realitat i la critica, el mag que transforma les coses, i el poeta que fa el seu viatge per la vida filosofant i meditant”.

Glòria Bordons, vicepresidenta Fundació Joan Brossa

Se’ns descobreixen tots els aspectes de la personalitat creativa de Brossa, amb la intenció que l’espectador entengui que “no hi pot haver cultura sense afany de transformació, llibertat de creació i possibilitat de noves recerques”, com va dir el mateix poeta.

L’exposició compta amb 11 poemes visuals, cinc cartells, nou poemes objecte, una instal·lació i un llibre bibliòfil. “A banda d’aquestes peces, s’han reproduït 17 poemes escrits del poeta amb la finalitat de donar el mateix valor a l’obra escrita que a la part visual”, ha dit Bordons.

Glòria Bordons, vicepresidenta Fundació Joan Brossa

El conjunt s’acompanya de cinc marcs digitals amb diferents materials audiovisuals d’interès: selecció de fotografies personals de Brossa, recull d’entrevistes, mostra d’alguns poemes urbans realitzats pel poeta, reproducció de Foc al càntir, una pel·lícula dirigida per Frederic Amat a partir d’un guió de Brossa i, finalment, accions o paròdies realitzades pel poeta en diferents moments de la seva vida. També hi trobem tres fotografies de grans dimensions del poeta, preses en moments diferents del seu itinerari vital.

Activitats vinculades

Diumenge, 28 d’abril, a les 12.00h, es farà un taller familiar sobre poesia visual, adreçat a infants a partir de sis anys. La Ludoteca dels Museus del dimecres, 15 de maig, a partir de les 17.30h, es dedicarà a Joan Brossa.

‘Processos de creació en Joan Brossa’ serà la conferència que tindrà lloc divendres, 17 de maig, a les 18.30h, a càrrec de Glòria Bordons. Diumenge, 19 de maig, a les 12.00h, hi haurà l’espectacle Brossabadat, a càrrec de Magiadiver, on es barrejarà la màgia i lectura, llibres i fantasia, a través de contes i rondalles, prenent com a protagonista principal el poeta Joan Brossa.

Totes aquestes activitats tindran lloc al Muxart Espai d’Art, seran gratuïtes amb aforament limitat. A més, durant tot el mes de maig, a la Biblioteca Martorell hi haurà una petita exposició amb les obres de Joan Brossa.

Servei educatiu

Es programaran visites dinamitzades per a grups d’educació infantil (a partir de P5), primària, públic familiar i adults. A càrrec de Clara-Tanit Arqué, artista-educadora. També hi haurà visites performatives per a grups d’educació secundària, a càrrec de Jordi Ferreiro, artista-educador.

Per a les visites amb servei educatiu cal concertar dia i hora al telèfon 93 774 22 23 o a través de l’adreça electrònica museus@martorell.cat.