Aquest migdia s’ha formalitzat, a l’horta de la Vila, el lliurament de les claus dels horts urbans que el Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament ha cedit a entitats de Martorell i entorn. Són cinc parcel·les del recinte, destinades a associacions de caire sòciosanitari i social que les havien sol·licitat. L’objectiu és que els seus usuaris puguin dur a terme una activitat saludable i terapèutica com és el cultiu de verdures i hortalisses.
A l’acte hi han assistit l’alcalde Xavier Fonollosa i la regidora de Serveis Municipals i Via Pública Elisabet Plaza en representació municipal. Pel que fa a les entitats, hi han estat presents la treballadora social de l’Associació Salut Mental del Baix Llobregat Nord Isa Enri; el secretari de l’Associació per la integració i reinserció de persones socialment vulnerables o en risc d’exclusió social (Persovuses) Vicenç Mateo; i la treballadora social sanitària del Centre d’Atenció i Seguiment de Drogodependències (CAS) del Baix Llobregat Nord, Anabel Pérez. També tindran una parcel·la l’Esplai de la Gent Gran de La Vila i l’Escola Balmes.
Fonollosa ha explicat que quan l’Ajuntament va engegar el projecte dels horts urbans ara fa tres anys, va reservar unes quantes parcel·les per a entitats sciosanitàries i socials. Ha lloat el projecte “perquè té una funció social innegable i alhora és molt saludable, ja que es fa a l’aire lliure i, en molts casos, de manera ecològica”, i ha afegit que, sovint, “tenir un petit hortet de dimensions suficients per l’autoconsum genera a molts usuaris, sobretot en la gent gran, una petita obligació diària de mantenir-los, i això els dona vida”.
Reproductor d'àudioXavier Fonollosa, alcalde de Martorell
L’Associació per la Salut Mental ja havia fet fa temps un taller d’horticultura amb el viver de Can Serra. Per això, quan se’ls ha fet l’actual proposta “vam pensar que podia ser una bona manera per a que molts usuaris ocupin el temps lliure en fer un hort i emportar-se el resultat a casa”, comenta Enri, i passar “d’un taller d’una estona a que formi part de la seva vida diària, dedicant-hi diversos matins i tardes, acompanyats per nosaltres. Fer activitats en un ambient fora de l’associació sempre els va bé i els resulta terapèutic”.
Reproductor d'àudioIsa Enri, treballadora social
En el cas de Persovuses, la parcel·la la portaran vuit usuaris d’un projecte inclusiu “amb persones que han estat a Brians 2 i que són potencialment vulnerables i en perill d’exclusió social”, apunta Vicenç Mateo. Per a tots ells, cuidar un hort urbà pot ser “una teràpia molt positiva, sobretot quan porten tant de temps tancats. Poden sentir-se útils i fer una feina valorada, en la que en recullen uns fruits, ecològica i sostenible, i que transmet valors com la cura de la natura”.
Reproductor d'àudioVicenç Mateo, secretari de Persovuses
Anabel Pérez reconeix que “veure verd, estar en un entorn natural i més en uns moments de confinament suposa un treball terapèutic” per als usuaris del CAS Baix Llobregat Nord. Des d’aquest servei de salut mental que es dedica a les drogodependències “es trobaven a faltar activitats de lleure com la de l’hort urbà, que pot beneficiar molts pacients que potser no tenen l’opció de vincular-se a un servei comunitari com aquest”.
Reproductor d'àudioAnabel Pérez, treballadora social sanitària
El projecte dels horts urbans de La Vila va engegar ara fa tres anys, quan es van iniciar les obres per acondicionar uns terrenys ubicants entre la riba dreta de l’Anoia, l’aparcament del Vapor i el nou vial inundable. En total, una superficie de prop de 8.000 metres quadrats -4.800 de cultivables- destinada a la creació de 72 horts urbans, parcel·les de 5,5 metres d’amplada per 12 de llargària, amb subministrament d’aigua i magatzems d’eines inclosos.