Llum verda a les noves bases de subvencions de foment del comerç a La Vila i d’impuls econòmic a tot Martorell

447

L’Ajuntament de Martorell fa la primera passa per a implementar unes noves bases reguladores per a la concessió de subvencions, tant per a l’impuls de l’activitat econòmica per a empreses i autònoms que s’instal·lin als diferents barris de Martorell, com per aquells que obrin una nova activitat al barri de La Vila. Ho fa a través de la modificació de les bases d’execució del Pressupost General de l’Ajuntament. Un punt que es va aprovar en el Ple celebrat ahir dilluns, amb el suport de Junts per Martorell, PSC i ERC i l’abstenció de Movem.

Quant al primer punt – l’impuls a l’activitat econòmica a tota la població-, el regidor d’Hisenda Lluís Amat va explicar que “es composa de cinc línies d’actuació: la creació d’ocupació, la formació per fomentar l’ocupació, la creació i millora de l’activitat econòmica, la millora de l’accessibilitat universal i la visibilitat del comerç i la gastronomia local”.

Referit a la primera línia -la creació d’ocupació- explicava que “la subvenció és de 3.000 euros per a les empreses de fins a 150 treballadors, obligades a fer un contracte d’un any, que la persona contractada demani el servei a través de la nostra Regidoria i que estigui empadronat aquí”. La segona -la formació- té una dotació de 150 euros per cada treballador que l’empresa porti a fer la formació, amb un topall de 6.500″. També es dirigeix a empreses i autònoms de fins a 150 treballadors, que tenen l’obligació d’acabar contractant el 50% de qui faci la formació.

Lluís Amat, regidor d'Hisenda de l'Ajuntament de Martorell

La línia de creació i millora de l’activitat econòmica contempla una subvenció “amb un import de 1.500 euros per a les empreses petites, de fins a 10 treballadors”. Quant a la millora de l’accessibilitat universal per fer el comerç accessible a tothom, l’ajuda per a les millores de l’accessibilitat cognitiva, física o sensorial “és de 3.000 euros, per a empreses de fins a 150 empleats”. I referit a la subvenció de la visibilitat del comerç i la gastronomia local, “es concediran 1.500 euros a les empreses petites de fins a 10 treballadors que es digitalitzin o que participin a festes i fires”.

Lluís Amat, regidor d'Hisenda de l'Ajuntament de Martorell

Totes les subvencions -excepte la primera, que abona inicialment el 70% i el 30% restant al cap d’un any- es concedeixen al 100% en el moment de la seva concessió.
Movem Martorell es va abstenir. La portaveu Laura Ruiz apuntava que li semblava positiu el canvi de plantejament de les bases, però exposava dubtes: “Hem passat de la partida de 400.000 euros que no s’exhaurien per diverses raons als 250.000 actuals. Ara els totals que pot rebre una empresa són de 3.000, i abans era de 3.500 o fins i tot de 5.000”.

Laura Ruiz, portaveu de Movem Martorell

ERC hi va votar a favor. El portaveu Soulimane Messaoudi deia que “des del nostre partit sempre hem defensat aquestes subvencions i ajudes per reactivar l’economia local, sobretot si van dirigides a petites empreses i autònoms”.

Soulimane Messaoudi, portaveu d'ERC

El regidor Amat va aclarir després de les intervencions dels diferent grups que “si els 250.000 euros es queden curs, farem una modificació de pressupost i n’hi posarem més. Els pressupostos són dinàmics, com ja vam demostrar en temps de pandèmia o front la crisi energètica, per exemple”.

Ple Municipal Maig 2024

Subvencions per fomentar el nou comerç a La Vila

Les bases reguladores de les subvencions per a empreses i autònoms que instal·lin la seva activitat econòmica als diferents barris que composen La Vila també es va aprovar amb la mateixa correlació de forces. En aquest cas, es concedirà una subvenció de 1.500 euros a empreses i autònoms que hagin instal·lat la seva activitat comercial al nucli antic de Martorell amb inici de l’activitat a partir de l’1 de gener de 2023″, detallava el regidor d’Hisenda.

Lluís Amat, regidor d'Hisenda de l'Ajuntament de Martorell

La regidora de Promoció Econòmica, Rosa Cadenas, afegia que “els comerços de la Vila poden optar a qualsevol de les dues subvencions destinades a la creació de nous comerços ja que tenen la mateixa finalitat”.

I afegia que “hem posat com a topall l’obertura a partir de l’1 de gener de 2023 i no abans perquè apostem per comerç nou, per futur a La Vila, un comerç d’identitat, de qualitat, simbòlic, especialitzat i característic d’un nucli antic, com a tot arreu”.

Rosa Cadenas, regidora de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Martorell

Afegia la regidora Cadenas que “es treballa en línia amb el que està passant a molts nuclis antics, d’especialitzar el comerç per a que la gent cregui en aquell barri i vingui expressament d’altres barris o poblacions”.

En aquest punt, Movem també es va abstenir. Laura Ruiz va demanar “que les ajudes s’ampliessin als negocis oberts l’any 2022”, que la regidora ecosocialista considerava més desatès administrativament. Afegia que “Si la partida és de 15.000 euros, se’n podran beneficiar 10 comerços, i com avui he llegit als mitjans de comunicació locals, l’any 2023 es van crear 9 negocis nous a La Vila. Quedem doncs molt a prop de no arribar a més”.

Laura Ruiz, portaveu de Movem Martorell

El regidor republicà també es mostrava contrari a la incompatibilitat d’aquesta subvenció amb la línia 3 de les bases anteriors: “Sincerament, La Vila necessita de les dues línies d’ajuda i cal que no siguin incompatibles”.

Soulimane Messaoudi, portaveu d'ERC

Referit a aquesta reclamació, el regidor d’Hisenda concloia que “la inversió sempre l’hem tinguda present com a tots els barris. Hi ha molts barris i molta gent i hem d’estar per tots”, i anunciava que ningú se’n quedarà al marge si hi ha demanda: “Farem en funció a les necessitats, ningú es quedarà sense partida perquè s’hagin acabat els diners”.

Ple Municipal Maig 2024

Aprovades les festes locals de 2025

Pel que fa a la resta de punts de la sessió, es va aprova la proposta de les dues festes locals de 2025: el 28 d’abril (dilluns de Fira de Primavera) i el 9 de juny (segona Pasqua). En aquest darrer cas, s’opta per la Segona Pasqua perquè l’habitual festa local del dia 16 d’agost per Festa Major “coincideix en dia festiu”.

El Ple també va aprovar per unanimitat l’acceptació de la renovació de l’Ajuntament de Martorell com a membre del Patronat de la Fundació Privada Arc de Sant Martí.