Un dels sectors amb més feina durant les vacances de Setmana Santa és el servei de restauració. L’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor de l’Ajuntament de Martorell ha elaborat una llista de consells per evitar que bars i restaurants s’aprofitin de la gran afluència de clients durant aquests dies. La llista de preus ha d’estar en un lloc visible; cal vigilar les condicions de conservació dels aliments; el client ha de tenir informació sobre els productes al·lèrgens; i vigilar que les begudes alcohòliques no siguin de garrafó, són alguns aspectes rellevants que el consumidor ha de tenir en compte.
Com en qualsevol establiment comercial, la llista dels preus ha d’estar en un lloc visible pel consumidor. Bars i restaurants estan obligats a oferir al públic cartes en les quals apareguin detallats els preus de tots els serveis a prestar, inclosos aquells en els quals amb freqüència puguin produir-se grans variacions de preu, per exemple, pel seu pes o els fora de carta.
Es recomana “als consumidors que acudeixen habitualment a determinats locals que no deixin de fixar-se en les llistes de preus perquè és possible que durant la Setmana Santa certs establiments apliquin pujades”, adverteix el tècnic de Consum de l’Ajuntament de Martorell, Ferran Riera. La normativa estableix que el preu que es facilita als usuaris ha de ser el cost final complet, inclosos els impostos. Per tant, no és possible aplicar cap pujada o increment si no esta anunciada.
Reproductor d'àudioFerran Riera, tècnic de Consum
Riera també aconsella tenir especial precaució amb les condicions higièniques dels aliments que es consumeixen, pel risc de patir intoxicacions. Els àpats que estiguin preparats han d’estar dins de vitrines i s’ha de desconfiar de les que no es presentin d’aquesta manera. Si es dubta de l’estat higiènic d’un producte servit en un local, en primer lloc s’ha de posar aquest fet en coneixement de l’empresa, essent recomanable fer-ho a través d’un escrit.
D’altra banda, s’ha de comunicar el fet a les autoritats sanitàries, per tal que en requisi les mostres necessàries per efectuar-ne una anàlisi posterior. Per suposat, en cap cas és recomanable el seu consum, independentment de les explicacions que pretengui oferir l’establiment. En aquest sentit, convé recordar que l’empresa sempre ha de tenir disponible una mostra dels productes que se serveixen perquè les autoritats sanitàries realitzin les anàlisis pertinents.
Reproductor d'àudioFerran Riera, tècnic de Consum
Per altra banda, “segons el reglament del Parlament Europeu, bars i restaurants tenen l’obligació d’informar dels aliments que poden provocar al·lèrgies o intoleràncies”, indica Riera. “Es pot informar de manera oral o escrita, amb cartes, cartells o preguntant al cambrer sobre determinats plats”.
Reproductor d'àudioFerran Riera, tècnic de Consum
Quant a les begudes alcohòliques, si aquestes son garrafó, “el consumidor té dret a la devolució dels diners i a interposar la corresponent denúncia davant les administracions competents en la matèria”. Així mateix, igual que en el cas de productes sanitaris en mal estat, s’ha de demanar la presència d’algun membre de les Forces i Seguretat de l’Estat, per tal que requisi les mostres necessàries per a efectuar-ne una anàlisi.
En cas que el producte sigui finalment cobrat, s’ha d’exigir la factura o justificant detallat per posteriorment poder fer la possible reclamació. En cas que el producte s’hagi consumit parcialment o totalment, igualment s’ha de demanar factura o justificant a efectes d’una possible reclamació. Es poden sol·licitar els fulls de reclamació i dipositar-los a les autoritats de Consum.
Reproductor d'àudioFerran Riera, tècnic de Consum
En cas de desavinença amb l’establiment, demaneu el full oficial de reclamació i si en el termini de 30 dies no heu obtingut resposta, o bé la resposta no és satisfactòria, contacteu amb el servei públic de consum de l’Ajuntament de Martorell. El trobareu al carrer del Mur, 61, dilluns, dimecres i divendres, de 9.30 a 13.30h, telèfon 93 775 37 52 i correu electrònic omic@martorell.cat.
