L’OMIC Martorell fa una crida per a un consum més responsable per Nadal

501
FIra d'Artesania i Comerç Local. Foto: Grisphoto

Regals i àpats nadalencs protagonitzen aquests dies les compres i disparen la despesa familiar del mes de desembre. Des de l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor de l’Ajuntament de Martorell (OMIC) s’aconsella practicar un consum sostenible i segur, també en aquestes dates.

Després de la campanya de vendes del Black Friday i el Cyber Monday, els consumidors es troben en la campanya de Nadal. “Una campanya on comercialment és la més potent de l’any i on els drets del consumidor es poden veure més agredits”, assevera el tècnic de Consum de l’Ajuntament de Martorell, Ferran Riera. Per això, des de l’OMIC recomanen “planificar les compres, conèixer els drets com a consumidors i reflexionar abans de comprar”, resumeix Riera.

Ferran Riera, tècnic de Consum

Per consumir de forma responsable i segura, la planificació és fonamental. Si és possible, a més, convé realitzar les compres de forma esglaonada per evitar pujades de preus d’última hora i aglomeracions de gent. Ferran Riera recomana fer una “aposta per un consum responsable i marcar un pressupost o una llista dels productes que es vol comprar”.

A més, cal considerar “la compra local com una cosa bona per a la societat i per a la nostra economia, ja que, ofereixen confiança” afegeix el tècnic de Consum. Un altre consell és que “abans de comprar es bo conèixer tota la informació sobre el producte i la política de devolucions, que en el cas de les compres en línia, el reglament de consum marca que hi ha un termini de 14 dies per poder desistir de la compra”.

Ferran Riera, tècnic de Consum

També es recomana no fer compres amb la intenció de retornar. Això augmenta les emissions de CO2 i la quantitat de residus en transport i embalatge. En cas de tenir qualsevol problema que no es pugui resoldre en el mateix establiment, podeu demanar el full de reclamacions, que ha d’estar sempre a l’abast dels consumidors.

Pel que fa als drets de les persones consumidores, Riera els resumeix en que “la publicitat és vinculant, l’IVA ha d’estar sempre inclòs en els preus i guardar el tiquet de compra perquè permet fer valdre la garantia i, si s’escau, reclamar. A més de ser necessari per retornar un producte”. El tècnic municipal recorda que “la garantia legal dels productes és de tres anys per als productes nous i d’almenys un any per als de segona mà”.

Ferran Riera, tècnic de Consum

Per acabar, des de l’OMIC ens demanen que ens fem algunes preguntes abans de comprar: Realment ho necessitem? Quantes vegades l’utilitzarem? Tenim a casa una cosa semblant o reutilitzable? D’aquesta manera ens donarem compte de si estem gastant diners en va o, per contra, estem fent un consum responsable.