L’Ou com balla lluirà des d’aquest dijous als jardins de l’Enrajolada

884

L’Ou com balla es veurà de nou a Martorell aquests dies, coincidint amb la festivitat del Corpus. Serà des d’aquest dijous 16 i fins el diumenge 19 als Jardins de l’Enrajolada. Coincidint amb la seva posada en funcionament, Museus de Martorell organitzarà la darrera sessió del CreART del mes, amb un taller de pintura impressionista anomenat ‘Au plen air’.

L’Ou com balla dansarà sobre el brollador dels jardins de l’Enrajolada-Casa Museu Santacana dijous i divendres -de 10.00 a 20.30h- i dissabte i diumenge de 10.30 a 14.00h. És una tradició que coincideix amb el Corpus, i que implica la col·locació curosa d’un ou buit sobre el raig d’una font enramada de flors i observar com se sosté permanentment.

Una tradició que té un rerefons religiós, amb una interpretació comuna que apunta que l’ou representa l’hòstia consagrada i la forma de l’aigua el calze de la sang de Crist, en clara al·lusió a la festa catòlica del Corpus Christi. “L’Ou com balla, en origen, volia ser una exaltació de l’Eucaristia. Una tradició que copsa molt l’atenció de la canalla”, destaca el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Andreu González.

Andreu González, regidor de Cultura

A l’hora de trobar-ne l’origen, també es tenen en compte les seves similituds amb els jocs d’aigua que feien els musulmans als brolladors dels patis interiors. Un d’aquests jocs consisteix, justament, a fer gronxar una piloteta sobre el raig d’aigua d’una font.

L’Ou com balla també s’associa a la representació de la plenitud de la primavera -l’ou, l’aigua i l’abundor de flors són interpretacions simbòliques de fecunditat i regeneració-. Amb el temps es va estendre la creença que si l’ou queia al terra seria un any dolent, però que si aguantava tota la jornada seria un bon senyal. Aquest any, com a novetat, la decoració de la font ha anat a càrrec de Flors, Estudi Floral.

Cloenda de curs per al CreART

El mateix dia que l’ou començarà a ballar sobre el brollador -dijous- se celebrarà la darrera sessió del CreART de la temporada. Aquest cicle d’activitats artístiques mensuals per a adults -amb tallers plàstics, esdeveniments, conferències i visites a exposicions per apropar l’art, la cultura i el patrimoni a tothom- clourà amb la proposta ‘Au plen air’.

L’artista martorellenca Carme Bueno imparteix les classes i explica que “farem pintura amb acrílic, que es pot considerar ràpida perquè es farà el mateix dia i té un assecat molt ràpid”. Detalla que se l’ha anomenat ‘Au plain air’ en honor als pintors impressionistes, “que al segle XIX van ser els primers que van començar a sortir a l’aire lliure a pintar, sortint dels seus tallers”. Els participants s’inspiraran en l’ou com balla o en qualsevol altre racó dels jardins a l’hora de fer la seva creació, explica la professora.

Carme Bueno, professora del CreART

Aquesta proposta artística tanca el cicle del CreART per al curs 2021-22. Bueno explica que “si hi ha algú interessat en apuntar-s’hi a darrera hora, encara queda alguna plaça disponible” fent reserva prèvia al portal entrades.martorell.cat. Per a més informació, cal adreçar-se al contacte de Museus de Martorell: 93 774 22 23 o a museus@martorell.cat.