‘L’ull i el sextant’, el poemari en to confidencial de Miquel-Lluís Muntané

59
'L'ull i el sextant' de Miquel-Lluís Muntané

Miquel-Lluís Muntané, escriptor infatigable i home polifacètic: escriptor, sociòleg, periodista, docent i gestor cultural, ha presentat el seu llibre L’ull i el sextant aquest dijous a la Biblioteca Francesc Pujols. A través d’una poesia nítida, l’autor parteix de l’observació atenta del món amb una mirada lúcida, però també reflexiva que es vesteix amb unes pinzellades d’ironia.

L’ull i el sextant és un recull de 43 poemes encapçalat pel pròleg de Jordi Virallonga, on fa una presentació acurada del llibre, tot definint la poesia de Muntané com a “tersa, de pensament intrínsec i to confidencial, de personatges, descripcions i situacions inherents a la seva intimitat”.

Poemes que s’interrelacionen per anar “construint un emplaçament ètic, un pam de terra on viuen la vitalitat, el sentiment, l’esperança, l’exigència, la determinació, la severitat, l’alè espiritual i altres valors del que en podríem dir el cristianisme no dogmàtic”.

Muntané escriu amb intel·ligència i cura, amb reconeixement previ del camí que ha de transcórrer, moltes vegades partint d’una situació quotidiana vista o viscuda, i amb certa freqüència des d’un paisatge que recorda i enumera amb la tècnica de descripció naturalista. Detalla amb tota la fidelitat la seva memòria ajustada a un estat anímic.

El mateix autor ha explicat que “el poemari s’enceta amb Introit, la porta d’accés al clima del conjunt del llibre”. Tot seguit, hi trobem cinc quartets, “poemes breus de quatre versos, com una petita suite, que es diu Mans“. A continuació, 27 poemes “amb nou temes tractats cadascun d’ells en tres poemes diferents”.

Miquel-Lluís Muntané, escriptor

Segueix amb “dos poemes enllaçats, que venen a formar una unitat, inspirats en la música, que es titulen Corxeres. Per acabar, vuit poemes independents, que no tenen relació entre ells, però en el seu conjunt venen a expressar un cert posicionament moral de jo poètic en el món”, ha asseverat.

Miquel-Lluís Muntané, escriptor

Miquel-Lluís Muntané i Sicart (Barcelona, 1956) ha estat professor a l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de Barcelona i membre del Consell de la Cultura de Barcelona, així com president de la Federació Catalana d’Associacions UNESCO i de l’Associació de Crítics Musicals en Llengua Catalana. Col·labora amb regularitat en els mitjans de comunicació i va ser reconegut el 2007 amb el Premi Climent Mur pels seus treballs en el camp de l’associacionisme cultural.

Com a escriptor és autor d’una producció extensa que abasta la major part de gèneres: poesia, novel·la, biografia, assaig, teatre i conte infantil. Així mateix, és autor de diverses traduccions del francès (entre les quals destaquen autors com Robert Vinas, Cyril Collard i Pascal Quignard) i va ser traductor d’El Correu de la UNESCO al català. La seva obra poètica i de ficció es caracteritza per l’intent de comprendre la dimensió moral de l’ésser humà a través d’una percepció afinada del detall.

Va ser editor i director de la revista Saba Poètica, especialitzada en poesia, que va treure trenta números entre els anys 1980 i 1992. Amb seu a Esplugues de Llobregat, a les seves pàgines van publicar un bon nombre de poetes en llengua catalana, dels més novells als més consagrats. Incloïa, així mateix, traduccions d’altres llengües, notícia de novetats, crítica de llibres i entrevistes.