Mans Mercedàries engega una campanya per ajudar a reconstruir Moçambic, devastat per un cicló

902
Campanya 'Salvem Moçambic' de Mans Mercedàries. Efectes del cicló Idai

L’ONG Mans Mercedàries posa en marxa la campanya ‘Ajudem Moçambic‘ de recollida de diners que ajudin a reconstruir el país després del pas del cicló Idai. L’entitat ha facilitat un número de compte corrent perquè tothom qui vulgui faci la seva donació. El cicló ha ocasionat prop d’un miler de morts i de desapareguts i la destrucció de ciutats senceres.

Mans Mercedàries explica que l’ajuda humanitària bàsica comença a arribar als sectors més afectats des de la capital Maputo, gràcies a l’obertura de les carreteres, i que ara la prioritat és ajudar a la reconstrucció de les cases. Per això, facilita a socis, padrins, col·laboradors i resta de població un compte corrent per a donatius. L’entitat també destinarà a Moçambic tots els diners de les campanyes solidàries que faci fins a l’estiu.

Les cites més imminents seran la jornada de l’Escola Oberta al Col·legi La Mercè aquest divendres, i al Dia de la Cooperació al Desenvolupament de diumenge 31 de març, a través de les guardioles solidàries. Montse Torras, responsable de l’ONG, explica que “també destinarem els diners del concert solidari del proper dia 11 de maig amb la cantant martorellenca Marta Knight a Ca n’Oliveras, i farem campanyes a les escoles mercedàries”.

Montse Torras, responsable de l'ONG Mans Mercedàries

Torras destaca que “Martorell sol ser un poble molt solidari, i demanem que cadascú en la mesura que pugui faci una aportació. Per nosaltres, 1 euro ens pot semblar molt poc, però per Moçambic pot ser molt”.

L’Idai: causa milers de víctimes i una gran destrucció de cases

La campanya arriba després de dues setmanes de devastació al sector sud-oriental de l’Àfrica a causa del cicló, que ha afectat principalment Moçambic i també Zimbàbue i Malawi. L’Idai ha destruït quasi en la seva totalitat Beira, la segona ciutat del país: “han mort i desaparegut milers de persones. Va quedar anegada d’aigua, amb gent que ha sobreviscut pujant a les teulades. El pont gegant ha quedat partit per la meitat, les carreteres d’accés trencades, a l’església principal només li ha quedat dempeus l’estructura de ferro i la universitat catòlica ha quedat demolida”. Torras recalca que “han caigut edificis d’estructura sòlida, o sigui que podeu imaginar com han quedat la majoria d’habitatges, que són de canya i fang, les ‘pallotas’. La gent ho ha perdut tot, no tenen absolutament res”.

Montse Torras, responsable de l'ONG Mans Mercedàries

Les germanes mercedàries treballen en diverses missions a Moçambic i l’ONG martorellenca hi ha dedicat fins a 7 camps de treball. Per exemple al nord, a l’aldea de N’Kondedzi: “sabem que el cicló va desbordar el riu, però les persones de l’aldea es van refugiar a l’edifici de pedra de la missió i a la leproseria, i això els va permetre de salvar-se, però a la resta d’aldees veïnes no van tenir aquesta sort”. A l’altre extrem del país, al sud, “el cicló no ha afectat l’orfenat de Katembe en el que resideixen les nenes òrfenes que tenen Sida, ni tampoc la missió de San José de Llanguene”. Torras explica que “la missió més afectada ha sigut la d’Inhamizua-Beira, ja que ha caigut la teulada del primer pis”.

Montse Torras, responsable de l'ONG Mans Mercedàries

L’ONG ja havia previst realitzar el 25è Camp de Treball d’aquest proper estiu a Moçambic, fent una visita a Katembe, Maputo, Beira i N’Kondezi.