‘Mare de llet i mel’, una novel·la d’El Hachmi sobre la immigració i el paper de la dona musulmana

1481
Presentació 'Mare de llet i mel' de Najat El Hachmi
Presentació 'Mare de llet i mel' de Najat El Hachmi

Najat El Hachmi ha dedicat tres anys a escriure la novel·la Mare de llet i mel (Edicions 62). Hi ofereix una visió exhaustiva de l’experiència de la immigració i del què suposa ser dona, avui dia, al món rural musulmà. L’autora ha presentat el llibre aquest dimarts a la Biblioteca Martorell. Hi ha assistit la regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, Míriam Riera.

L’escriptora narra en primera persona la vida de la Fatima, una dona musulmana que deixa la seva família i emigra a Catalunya sola amb la seva filla, on lluita per tirar endavant. A través de la protagonista, El Hachmi dona veu a les dones que, com la seva mare, van formar part de la primera generació d’immigrants marroquins arribats a Catalunya, ara fa tres dècades.

La novel·la detalla la infantesa i joventut de la Fatima al Rif, una zona del Marroc on impera el patriarcat al sistema i a les cases, on les dones esperen que es decideixi per elles i mantenen un rol subsidiari. També relata la seva vida a Catalunya, la complicada adaptació al poble d’acollida i el ventall d’adversitats que haurà de superar per refer-se.

Najat El Hachmi, autora

Mare de llet i mel aborda, també, la maternitat en solitari i la relació, difícil però amorosa, entre una mare criada al Marroc, coaccionada per la tradició i el poder dels homes, i una filla europea que vol viure lliure de prejudicis i aliena als seus orígens.

Najat El Hachmi, autora

Najat El Hacmi va néixer a Beni Sidel (1979), a la província marroquina de Nador, i als vuit anys va anar a viure a Vic. En aquesta ciutat va estudiar fins que es va matricular de Filologia Àrab a la Universitat de Barcelona.

El seu primer llibre va ser Jo també sóc catalana, i amb L’últim patriarca, es va proclamar guanyadora del Premi Ramon Llull de novel·la l’any 2008. A començaments de 2011 va publicar La caçadora de cossos i el 2015 va guanyar el premi BBVA Sant Joan per La filla estrangera, que també va obtenir el Premi Ciutat de Barcelona de literatura catalana.