L’escriptor Màrius Carol rescata la història clandestina del pare del seu sogre a ‘El nen dels escacs’

296

El periodista i escriptor Màrius Carol (Barcelona, 1953) ha presentat aquesta tarda la seva darrera novel·la, El nen dels escacs, a la Biblioteca Francesc Pujols. El llibre explica la història verídica del pare del seu sogre, qui va viure la repressió franquista i una sorprenent connexió amb el periodisme bèl·lic. El regidor de Cultura, Sergi Corral, i la regidora de Teixit Associatiu, Cooperació i Participació han assistit a l’acte literari, presentat per Mercè Parera, directora de l’equipament.

El nen dels escacs narra la vida d’Antoni Lloret, avi de la seva parella, sastre de Sant Sadurní d’Anoia, i regidor del municipi des de les eleccions de l’abril del 1931, quan es va instaurar la Segona República. Màrius Carol detalla que “Lloret era tinent d’alcalde per part d’Esquerra Republicana i, quan va acabar la guerra, li van dir que marxés perquè estava en perill i acabaria afusellat”.

L’any 1931, el protagonista “va desaparèixer durant 10 anys i, fins i tot, els seus fills pensaven que havia estat mort”. Primer, va romandre amagat a les golfes de casa seva, però després es va traslladar al paller d’una masia del Torrent Fondo, a Sant Llorenç d’Hortons. Només la seva mare i la seva dona coneixien el seu amagatall, ja que el mantenien en secret durant els escorcolls i les amenaces dels falangistes.

Aquest període va tenir un gran impacte en el nucli familiar de Lloret. “Va ser un calvari per a tota la família perquè com ell era sastre, la família va haver de portar el negoci com va poder. Els fills pensaven que no tenien pare i els hi faltava la seva referència paterna, algú qui els ajudés i els guiés. Es crea una situació molt dramàtica, encara molt més per ell”.

Reproductor d'àudio
Màrius Carol, escriptor

El títol del llibre fa referència a la relació d’Antoni Lloret amb el seu fill, el sogre de Màrius Carol. Segons l’autor, la història “té un element que a mi em sembla que el fa especialment emotiu i significatiu. Quan el nen tenia vuit o nou anys, cada vespre abans d’anar a dormir jugava una partida d’escacs amb el seu pare, qui era un gran jugador, com a premi final del dia”.

Tanmateix, quan li van comunicar que el seu pare s’havia mort, “un suposat amic del seu pare, qui en realitat era el seu pare, li enviava problemes d’escacs que els anava resolent cada dia. El fet que el component emocional d’aquesta història fossin els escacs, em va resultar que tenia una força literària evident”.

Reproductor d'àudio
Màrius Carol, escriptor

L’escriptor es va inspirar per a escriure el llibre en la troballa d’una fotografia a la casa dels seus sogres. Carol comenta que hi apareixien “periodistes molt coneguts com Hemingway, Robert Capa i Henry Buckley. En aquest cas, he reconstruït la història totalment perquè hi ha documents històrics i algun llibre”.

Durant la Guerra Civil, els corresponsals internacionals van viatjar fins a Catalunya per fer una cobertura mediàtica de la Batalla de l’Ebre. La fotografia mostra els periodistes a unes vinyes de Sant Sadurní perquè “era la parada intermitja en cotxe on esmorzaven i celebraven la victòria”.

Reproductor d'àudio
Màrius Carol, escriptor

Carol ha escrit el llibre per dos motius principals. “D’una banda, perquè em sembla important treure a la llum aquestes petites o grans tragèdies i donar-les certa entitat crec que és interessant. Això no va només per a la meva família, sinó per a les altres persones que desconeixien aquest cas concret”.

D’altra banda, l’autor considera “que amb la història, hem d’anar passant fulls i anar reivindicant”. De fet, la biografia d’Antoni Lloret ja es va incloure originalment a la publicació Retrats 1865-1997. Crònica il·lustrada de Sant Sadurní d’Anoia.

Reproductor d'àudio
Màrius Carol, escriptor

Màrius Carol és titulat en Filosofia i Lletres i en Periodisme. Ha treballat a mitjans de comunicació com El Periódico, El País i La Vanguardia, on va ser director entre 2013 i 2020. Com a noveŀlista, va obtenir el Premi Ramon Llull el 2002 per Les seduccions de Júlia i el Prudenci Bertrana el 2009 per L’home dels pijames de seda. La novel·la El nen dels escacs és el seu sisé llibre.