Martín Asuero: “Cal deixar de fer les activitats quotidianes posant el pilot automàtic”

1179

Plenamente Mindfulness o el arte de estar presente és el títol del llibre que el biòleg, doctorat en Psicologia i expert en mindfulness, Andrés Martín Asuero, ha presentat aquest vespre a la Biblioteca Martorell, acompanyat del regidor de Cultura, Sergi Corral, i del coach martorellenc, Carles Ruiz. L’obra evidència que les persones vivim de manera molt accelerada el present, sense gaudir-lo i posant el “pilot automàtic”. A través de plantejar un seguit d’exercicis de la tècnica del mindfulness, l’autor donostiarra afincat a Catalunya exposa que podem aprendre a gaudir de molts moments, i que això fa guanyar serenitat, tranquil·litat, afectivitat personal i que millora la relació amb els altres.

El mindfulness és, per Martín Asuero, “un dels nous descobriments de la psicologia que tracta de quelcom natural de l’ésser humà: la capacitat de prestar atenció al que un està fent mentre ho fa, i notar com se sent. Seria el contrari a viure en pilot automàtic, quan estem pendents del passat i del futur i no ens adonem del que està passant en el present”. L’autor considera que el Mindfulness o consciència plena és el conjunt de tècniques que permeten “assolir una actitud que ens fa possible gaudir més de les coses, tenir més salut i menys estrès, connectar més amb altres persones i millorar les relacions, augmentant l’empatia i disminuint l’agressivitat”, i afegeix que també ajuda més en la qualitat de les tasques laborals, perquè “en poder posar més atenció i concentració, es cometen menys errors i es prenen millors decisions”.

Exemples pràctics d’exercicis de Mindfulness
Martín Asuero critica que l’actual estil de vida, especialment a les ciutats, comporta una activitat diària molt gran, i que les noves tecnologies de la comunicació –el mòbil i les xarxes socials- fan que estiguem sotmesos a moltes distraccions. Per això, proposa en el llibre un seguit d’exercicis quotidians que es poden fer per canviar aquest xip. Un d’ells, per exemple, és “prendre’s una activitat rutinària en plena consciència i sense posar el pilot automàtic, sense pensar en el passat ni en el present. Per exemple, dutxar-nos prestant atenció a sentir com ens llisca l’aigua, l’olor del sabó o a fer un petit massatge. En definitiva, fer que aquest petit acte quotidià cobri un valor especial per l’atenció que se li presta”.

L’autor apunta també que fer 5 o 10 minuts diaris d’exercicis de meditació ajuden a suportar l’atenció i permeten que “la ment estigui en calma, que es tranquil·litzi, que s’aguditzi la consciència i que millori la concentració. S’obtenen resultats molt interessants”. Tot això ho recull l’obra, que s’adreça a un públic general i que ha estat editada per Planeta. Inclou, en 240 pàgines, pràctiques específiques, àudios de meditacions guiades i relaxacions i d’altres materials extres.